Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 подправки, които всички столетници ядат

21 септември 2023, 19:34 часа

Столетниците от Сините зони по света, доживяващи до сто години или повече, имат много здравословни хранителни навици - диетата им включва не само зеленчуци и плодове, но и различни подправки. Те включват куркума, черен пипер, чесън и джинджифил.

4 подправки, които са тайната на столетниците

Основателят на Blue Zones Дан Брутер установи, че дълголетниците са склонни да имат сравнително ниски нива на стрес, активни са и следят диетата си.

В менюто им присъства задължително куркума. Тя е не само вкусна, но и изключително полезна. Тази ярко жълта подправка е основна храна в Окинава. Тя е обект на много изследвания поради своите противовъзпалителни свойства. 

Лекар: Това са двете най-добри подправки за отслабване и нормална кръвна захар

Куркумата е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали. Нейната консумация се свързва с намален риск от мозъчни заболявания като Алцхаймер и деменция, а също така намалява риска от сърдечни заболявания, споделя Дан Бютнер.

"Черен пипер - тази подправка обикновено се консумира с куркума, защото помага на тялото да абсорбира полезните куркуминоиди по-лесно, но черният пипер също има много собствени предимства“, каза лекарят Триста Бест.

Оказва се, че редовното добавяне на черен пипер към вашите ястия може да подобри мозъчната функция и да забави стареенето на мозъка. Освен това черният пипер е универсална подправка, която може да се добави буквално към всяко пикантно ястие.

За да може тялото да работи безпроблемно, трябва не само да наблюдавате храненето, но и да предприемете цялостен подход към здравето си. Важно е тялото да се детоксикира навреме, съветва още експертът.

Ако търсите подправка, която има силно противовъзпалително действие, джинджифилът е чудесен вариант, защото съдържа два мощни антиоксиданта, които могат да намалят увреждането на клетките от свободните радикали.

Това е от изключително значение, тъй като увреждането на свободните радикали може да причини допълнително увеличаване на оксидативния стрес, което може както да причини, така и да влоши състояния, свързани със затлъстяването, казва д-р Триста Бест.

Въпреки че чесънът технически не е подправка, той се използва и като овкусител при готвене. На първо място той е естествено противовъзпалително и антимикробно средство, така че може да засили имунната ви система, както и да понижи холестерола и кръвното налягане.

Още: Лекар: Тези 2 подправки лекуват червата и изгарят мазнините

Важно: Този материал е само за обща информация и не трябва да се използва като основа за диагноза или медицински заключения. Той не е заместител на балансираното хранене, както и на консултацията със специалист! Ако имате нужда от диагноза или медицински съвет, не забравяйте да се консултирате с лекар.

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес