Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 навика, които могат да причинят диабет - някои от тях ще ви изненадат

12 юни 2024, 08:51 часа

Диабетът, сложно метаболитно разстройство, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, засяга милиони хора по света и представлява сериозен риск за здравето, ако не се лекува. Въпреки че генетиката може да предразположи някои хора към това заболяване, факторите, свързани с начина на живот, играят ключова роля за появата и прогресирането му.

Реклама

Някои навици, ако не се контролират, могат да допринесат за развитието на диабет, казва диетологът Кимбърли Уиман. Тези навици могат да доведат до дългосрочно повишаване на нивата на кръвната захар, увеличавайки риска от диагностициране на диабет. Това са четирите често срещани навика - гледане на телевизия след вечеря, късно ядене на десерти, ограничаване на калориите, избягване на въглехидрати.

4 навика, които водят до диабет 

Един често срещан навик, който може да доведе до диабет, е гледанео на телевизия (или извършването на някаква друга дейност, свързана със заседнал начин на живот) веднага след вечеря.

Може ли да развиете диабет от ядене на сладко?

„За да предотвратите прекалено високите нива на кръвната захар за твърде дълго време, е чудесна идея да отидете на разходка след хранене, особено вечеря“, казва диетологът.

Консумацията на сладки десерти късно вечер също може да увеличи риска от диабет.

„Много десерти са с високо съдържание на захар, което може да доведе до скок на кръвната ви захар“, казва д-р Уайман. Това дългосрочно повишаване на нивата на кръвната захар може да доведе до повишени нива на гликирания хемоглобин. 

"Ако се опитваме да отслабнем, ограничителната диета често може да изглежда като най-бързия начин да стигнем до там. Това обаче идва с много недостатъци. Фокусирането единствено върху ограничаването на калориите може да бъде вредно за хората, изложени на риск от диабет", казва специалистът.

„Качеството на храненето и хранителните вещества са по-важни от броя на приетите калории. Простото намаляване на калориите може да доведе до недостатъчен прием на основни хранителни вещества, като протеини и богати на фибри въглехидрати, които са от съществено значение за правилното хранене и превенцията на диабета", допълва експертът. 

Пълното избягване на въглехидратите може да бъде контрапродуктивно за превенция на диабета, посочва диетологът. Твърди се, че здравословните въглехидрати, богати на фибри, могат да предотвратят или контролират диабета, като предотвратяват скокове в нивата на кръвната захар.

Богатите на фибри въглехидрати помагат за забавяне на усвояването на захарта в кръвта, намалявайки риска от висока кръвна захар и инсулинова резистентност.

Може ли да се ядат череши при диабет?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес