Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2, 3 или повече - по колко пъти на ден трябва да се храним

15 октомври 2024, 19:30 часа

Колко пъти на ден трябва да се храним, за да сме здрави и енергични? Въпросът продължава да е обект на активни дебати сред диетолозите, като едни препоръчват по-чести, малки порции, докато други смятат, че по-рядкото, но по-обилно хранене е по-добър вариант. Противно на популярното схващане, че многократното хранене през деня спомага за контролиране на теглото, нови проучвания показват, че три основни хранения на ден може да са по-ефективни за поддържане на оптимално здраве и енергия.

Какво казва науката за броя хранения на ден?

Често се препоръчва хранене 5-6 пъти на ден на малки порции, но реално за много хора този режим не е подходящ. Ежедневното хранене само два или три пъти може да бъде по-ефективно, тъй като намалява честотата на калорийния прием и помага за по-добър контрол върху количествата храна. Хората, които не изпитват глад няколко пъти на ден, може да се чувстват по-добре, ако се хранят три пъти, като това се оказва подходящо и за активно работещите, които нямат възможност да отделят време за многократно хранене. За тях трите основни хранения през деня се оказват най-доброто решение.

Лекар разкри по колко пъти на ден е най-добре да се яде

Предимствата на трите хранения на ден

1. По-добро регулиране на нивата на кръвната захар

Изследванията показват, че три хранения дневно могат да допринесат за по-стабилни нива на кръвната захар. При този режим тялото не е натоварено с постоянно усвояване на храна, а кръвната захар се покачва само три пъти – след всяко основно хранене, което намалява риска от резки колебания в нивата на глюкоза. По този начин се избягват честите скокове и спадове на кръвната захар, характерни за многократното хранене, като организмът получава енергия по по-плавен и стабилен начин.

2. Подобряване на ситостта и по-добър контрол върху глада

Оказва се, че когато се храним по-рядко, но с по-пълноценни и обилни порции, чувството за ситост е по-дълготрайно. При хората, които се хранят три пъти на ден, гладът се контролира по-лесно, а вероятността да посегнат към нездравословни храни между основните хранения е по-малка. Така триразовото хранене спомага за избягване на прекаляване с храната, като същевременно допринася за по-голяма удовлетвореност от храненето.

Разсейването при хранене – какво да избягваме?

За да се възползваме максимално от ползите на трите основни хранения на ден, е важно да се фокусираме върху процеса на хранене. Телевизията, мобилните устройства и четенето по време на хранене могат да ни разсеят и да намалят осъзнатостта ни към това какво и колко консумираме. Това води до прием на по-голямо количество храна, без да осъзнаваме кога сме се заситили. Препоръчва се да се съсредоточим изцяло върху храната – да се храним бавно, като се наслаждаваме на вкуса и се спираме, когато се почувстваме сити.

Какво ще се случи с тялото, ако ядете една и съща храна всеки ден?

Полезни съвети за трите хранения на ден

Ако решите да следвате режим на триразово хранене, може да следвате няколко основни правила, за да го направите максимално ефективно и здравословно:

  • Избирайте качествени храни – Давайте предимство на непреработени продукти, богати на белтъчини и фибри, които ще ви осигурят нужните хранителни вещества.
  • Гответе сами – Приготвянето на храната у дома ви позволява да контролирате съставките и да се уверите, че храненето ви е балансирано и разнообразно.
  • Консумирайте само когато сте гладни – Опитайте се да се храните само тогава, когато действително усещате нуждата от храна. Това ще ви помогне да избегнете излишни калории.
  • Спирайте, когато се заситите – Не се опитвайте да дояждате всичко в чинията, ако вече сте удовлетворени. Тялото ви знае кога е получило достатъчно.

Отговорът на въпроса „колко пъти на ден трябва да се храним?“ зависи от индивидуалните нужди и начин на живот на всеки човек. За повечето хора три основни хранения на ден предлагат добър баланс между ситост и енергийни нива, като позволяват на организма да поддържа стабилни нива на кръвната захар и да избягва ненужни калории. Важно е да слушаме тялото си и да се храним осъзнато, като така не само ще се чувстваме по-здрави, но и ще поддържаме по-добра форма и енергичност през целия ден.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес