Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на марули през есента - как да уцелим точното време

03 октомври 2024, 07:00 часа

Есента е чудесен сезон за засаждане на марули, тъй като по-ниските температури придават на тези листни зеленчуци по-приятен, сладък вкус. Освен това, по това време на годината има по-малко вредители, които да нападат растенията. Въпреки че през зимата консумацията на салати е по-ограничена, няма нищо по-хубаво от това да имате пресни марули от градината си. За да постигнете добри резултати, е важно да знаете кога и как точно да засадите марулите през есента. В тази статия ще разгледаме най-добрите практики за успешно отглеждане на марули през есенния сезон.

Кога е най-подходящото време за засаждане?

Марулите, които се засяват късно през лятото или началото на есента, са устойчиви на леки слани, което ги прави подходящи за отглеждане дори в по-студените месеци. Тези растения могат да понесат леките студове през октомври и ноември, и ще продължат да растат през цялата есен. Засяването на марулите в края на вегетационния период ви позволява да се насладите на свежи листа дори при по-ниски температури.

Поливане на марулята, за да бъде свежа и хрупкава

Зимните марули, засяти през октомври, понасят много добре студовете и могат да преживеят зимата, за да бъдат готови за прибиране в началото на пролетта. Важно е да се следи времето и да се избере подходящият момент за засяване – марулите покълват най-добре при температура на почвата между 21 и 23 градуса по Целзий.

Как да изберем правилния сорт?

Изборът на правилен сорт е от ключово значение за успеха на есенното засаждане. За този период от годината се препоръчват сортове като „Майска кралица“ и „Черна гюмюрджинска“, които са устойчиви на по-ниски температури и могат да се засяват в края на септември и през октомври. Тези сортове издържат на леки студове и ще осигурят реколта дори през студените месеци.

Ако предпочитате главеста маруля, можете да я засеете през септември или октомври, като тя ще презимува успешно и ще бъде готова за прибиране в средата на март. За засаждането на 1 кв. м ще са ви нужни около 1.5 до 2 грама семена.

маруля

Как да подготвим почвата за засаждане?

Марулята изисква добре дренирана и влажна почва, богата на органични вещества. Компостът е идеален за подобряване на качеството на почвата и задържане на влагата, особено при засаждане в по-топлите месеци. Освен това, добавянето на суперфосфат и калиев хлорид ще помогне на растенията да се развиват добре.

Ако почвата е кисела, е добре да добавите малко гасена вар, за да изравните нивото на киселинност до неутрално или леко кисело. Подготовката на почвата е ключова за успешното отглеждане на марули, тъй като те изискват постоянна влага, но не толерират задържането на вода.

Как да засадим марулите?

След като сте подготвили почвата, е време да засадите семената. Най-голямото предизвикателство през есента е поддържането на почвата хладна и влажна, особено в по-топлите региони. За целта може да използвате техники за засенчване или да поливате с хладка вода през най-топлата част от деня.

Отглеждане на марули - как се прави, за да не горчат

След като семената покълнат, е важно да разредите разсада, така че растенията да имат достатъчно пространство за растеж – оставете около 15-25 см между всяко растение, в зависимост от сорта. Ако отглеждате марулите под тунели с найлон или студени рамки, трябва да вземете предвид по-високите температури, които тези конструкции ще осигурят.

Как да се грижим за марулите през есента?

След като растенията започнат да растат, е важно да ги поливате редовно, но умерено. Поливането трябва да се извършва рядко, но обилно, като се избягва водата да попада върху листата, за да се предотврати появата на болести.

Плевелите също са голям проблем за марулите, тъй като те не се конкурират добре с тях. Органичният мулч може да помогне за задържането на влагата в почвата и за предотвратяване на растежа на плевели. Важно е също така да следите за вредители, макар че при по-ниски температури те са значително по-малко активни.

Засаждането на марули през есента е чудесен начин да се възползвате от свежи зеленчуци дори в по-студените месеци. С правилното планиране и подготовка на почвата, можете да се наслаждавате на пресни листа от марули през цялата есен и дори в началото на зимата. Следването на основните стъпки за избор на подходящи сортове, правилното засаждане и грижите за растенията ще ви осигурят успех. Независимо дали използвате марулите за свежи салати или гарнитури, отглеждането им през есента ще ви донесе радост и вкусна реколта.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес