Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на чушки 2024 - точните дати според лунния календар

25 март 2024, 10:25 часа
Реклама

Март е идеалното време за засаждане на чушки за разсад. Но трябва да изберете най-благоприятните дати за сеитба, за да получите добра реколта.

Имайте предвид, че чушките се нуждаят от около 70 дни, за да са готови за разсаждане в почвата. Пиперът е топлолюбиво растение.

Кога да сеят чушки за разсад

Точната дата на сеитба може до голяма степен да зависи от сорта на вашия зеленчук. Имайте предвид, че ранозрелите плодове узряват 80 дни след сеитбата, а най-късно зреещите се нуждаят от поне 150 дни.

2 зеленчука, които трябва да засадите до чушките, за да е богата реколтата им

Времето за сеитба на пипера трябва да се изчисли от приблизителното време, когато ще даде плод. Но ако купувате семена в опаковка, на нея обикновено е посочено кога трябва да сеете всеки конкретен сорт. Късните чушки се засаждат още в началото на февруари. Но плодовете със средно време на зреене могат да се засадят в края на февруари - началото на март. Ранно зреещите сортове се засяват през първата половина на март.

Кога да засадите чушки за разсад според лунния календар?

Ако не можете да определите датата на засяване на семената, лунният календар ще ви помогне с това. Ето датите, считани за най-благоприятни за засаждане на пипер:

  • през март – 13 – 16, 18 – 19, 22 – 24;
  • през април – 4, 7, 11 – 15, 17 – 20, 22, 29.

Въпреки това, ако спазвате всички необходими правила за засаждане, имайте предвид, че пиперът може успешно да покълне на други дати.

Как да засадите семена от черен пипер правилно?

Ако сте купили семена на пазара или сте ги получили от реколтата във вашата градина, тогава преди засаждането трябва да бъдат обработени. За да направите това, накиснете ги за 10 минути в слаб разтвор на калиев перманганат или в стимулатор на растежа. Той трябва да се разрежда, както е посочено на опаковката.

Ако желаете, посевният материал може да бъде покълнат предварително - това ще ускори покълването на пипера и ще помогне да се определи кои семена са неподходящи за разсад. За да направите това, трябва да покриете малък съд с мокри памучни тампони и да разпръснете семената върху тях. След 3-4 дни върху него ще се появят кълнове и семената вече могат да бъдат засадени.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес