Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засадете този храст в градината си и ще забравите за комарите и мухите

03 април 2024, 10:10 часа
Реклама

Мухите и комарите са нежелан гост не само у дома, но и в градината. Но едно растение може не само да ви спаси от тези неприятни насекоми, но едновременно с това и да отблъсне къртиците от градината. Неслучайно градинарите с опит го засаждат. Това е обикновеният бъз.

Бъз в градинара вместо репеленти

Репелентите са ефективни, но за съжаление фектът им е краткотраен. Но за разлика от тях обикновеният бъз е не само напълно безвреден, но и ефективен. Мухите и комарите считат миризмата на това растение за отрова за себе си. Ако го засадите в градината си, те няма да прелетят над периметъра, в който се носи уханието му.

Как да прогоним комарите с аромата на тази напитка?

Освен това бъзът има репелентен ефектвърху кръвосмучещи насекоми. Той не отблъсква полезните опрашващи насекоми, който въпреки присъствието му ще продължат да летят спокойно из градината ви.

Грижа за бъза

Всички видове бъз са непретенциозни, засаждат се както през пролетта, така и през есента, без да се задълбочава кореновата шийка. За растения с нетрадиционни цветове на листата е важно да изберете открито място в северния или източния край на градината. За да оформите бъза като дърво, веднага след засаждането трябва да забиете здрав кол, който да поддържа растението.

Всички видове бъз предпочитат почви, които са богати на азот, влажни, леко кисели и неутрални. Оптимален вариант е глинеста или дерново-подзолиста.

Ярката светлина е ключът към красивата форма на короната, обилния цъфтеж и плододаване. Въпреки че червеният бъз може да расте и на лека частична сянка. Въпреки това, дори леко засенчване може да доведе до промени в цвета на листата при някои сортове бъз.

Младите растения трябва да се поливат поне веднъж седмично в количество от 10 литра вода на храст. При горещо и сухо време възрастните растения също се поливат веднъж на всеки 10-14 дни в количество на 10-15 литра на възрастно растение. 

За отглеждане на бъз в градината се използват органични вещества и сложни минерални торове. Веднъж на всеки 2 години дървесна пепел се добавя към кръговете на ствола на растението, ако киселинността е под 6,0 pH. 

От какво бягат комарите - научете кои са подправките!


 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес