Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този разтвор ще съживи всеки разсад

11 април 2024, 10:08 часа
Реклама

Всеки градинар знае много добре, че бъдещата реколта зависи пряко от здравето и състоянието на разсада. Ако той изостава в растежа си или е започнал да вехне, може да му помогнете да влезе във форма възможно най-бързо. За целта ще ви е необходим един разтвор, който има силно изразен антистрес ефект.

Най-добрият разтвор за разсада

Той не е широко разпространен сред градинарите, но това не го прави по-малко ефективен и ефикасен. В основата на този реанимиращ разтвор е янтарната киселина. Тя дава енергиен тласък на младите растения. За да приготвите този разтвор е достатъчна само 1 таблетка от веществото, която се разтваря в 1 литър вода.

Вторият компонент е 10% разтвор на амоняк - за същия обем вода са необходими само 1 ml.

След старателно смесване на съставките разтворът се излива в бутилка със спрей и се използва за пръскане на растенията.

Третирането с този разтвор ще помогне дори на растенията, които са започнали да вехнат, да оживеят. Освен това е полезен за третирайне на разсад, чието засаждане в градината предстои скоро. В случая разсадът ще се вкорени по-добре.

Друго предимство на продукта е, че насърчава каляването на растенията и тяхната адаптация. За тази цел растенията трябва да се третират поне веднъж седмично.

Други грижи за разсада

През първата седмица след сеитбата контейнерът със семена трябва да бъде покрит с филм. Уверете се, че външната температура е приблизително +25 градуса. Издънките ще се появят 5-6 дни след сеитбата. Когато семената покълнат, отстранете филма от контейнера и фокусирайте вниманието си върху създаването на благоприятни условия за разсада.

След покълването на семената трябва да намалите стайната температура до +17-19 градуса, а също така да се погрижите за осветлението, необходимо за светлолюбивите растения.

Например, доматеният разсад се нуждае от 12 до 14 часа дневна светлина. Ако естествената светлина не е достатъчна, използвайте флуоресцентни лампи. С течение на времето те могат да бъдат оставени цял ден.

Първоначално културите не се напояват напълно, в противен случай кореновата система ще се развие по-зле от надземната част. Напръскайте почвата само с преварена или утаена вода, към която можете да добавите няколко капки калиев перманганат. Температурата на течността трябва да бъде 20-25 градуса. В противен случай съществува повишен риск вашите растения да се заразят с така наречения „черен крак“ - в този случай ще бъде почти невъзможно да се спасят разсадите.

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес