Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това растение ще охлади апартамента ви по-добре от климатик

25 юни 2024, 06:00 часа
Реклама

Ако обичате растенията, ето още една причина да превърнете къщата си в зелен оазис. Заради способността си да пречиства въздуха и да поглъща топлина, са нужни само малко усилия, за да оцелее сансевиерията.

Вижте още: Какви градинарски трикове се правят, за да няма плевели в градината

Сред всички видове растения, някои имат удивителната способност да бъдат много повече от просто красиво цвете. Например добре познатата сансевиерия – растение със зелени листа с интензивни цветове, твърди и изправени, което освен че е декоративно, има способността да пречиства въздуха в къщата, вирее на сen`esti места, адаптира се добре към почти всяко пространство, изисква малко внимание и абсорбира лятната топлина.

Сансеверията е популярно растение, което не изисква много поддръжка. Първоначално от тропическа Африка и Азия, този вид се превърна в високо ценено растение по целия свят поради способността си да се адаптира към различни светлинни и температурни условия. Една от най-забележителните характеристики на това растение е способността му да фотосинтезира през нощта, за разлика от повечето растения, които го правят през деня. Този нощен процес предполага, че през нощта сансеверията отделя кислород и абсорбира въглероден диоксид, което допринася за подобряване на качеството на въздуха в пространството, където се намира.

Освен способността си да филтрира въздуха, сансевиерията помага и за охлаждане на околната среда. През горещите дни отделя влага във въздуха през листата, което има естествен охлаждащ ефект.

Вижте още: Как да изберем най-добрата тор за картофи 

Друго предимство на това растение е способността му да абсорбира токсините във въздуха. Доказано е, че това растение може да премахне нежелани химични съединения, като бензен, трихлоретилен и формалдехид, които се отделят от почистващи продукти, бои или мебели. Като подобрява качеството на въздуха, сансевиерията допринася за създаването на по-здравословно жилищно пространство

Отглеждане

За щастие, това е растение, което изисква малко грижи и внимание. Адаптира се към различни видове осветление, но е добре да не се излага на пряка слънчева светлина. Освен това може да оцелее при умерени температурни условия и не е необходимо да се полива често. А именно, той е по-устойчивo на липса на вода, отколкото на излишък, така че е важно да се избягва прекомерното поливане, което може да увреди корените му.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес