Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене със суперфосфат през есента - ето какво трябва да знае всеки градинар

05 септември 2024, 14:46 часа

Суперфосфатът е един от най-често използваните минерални торове в градинарството. Много градинари знаят, че през есента, докато разкопават лехите, е възможно и дори необходимо да се прилагат торове. Някои се ограничават до органични варианти, но в случая не са за пренебрегване и минералните състави. Един от най-добрите варианти е суперфосфатът.

Как правилно да прилагате суперфосфат през есента?

Най-простият метод и дозировка - няма нищо по-лесно от разпределянето на тора върху повърхността на почвата и след това извършването на процедурата по копаене. Ако изберете суперфосфат, вземете 20-30 грама от продукта на квадратен метър почва. Ако решите да използвате двоен суперфосфат, тогава можете да нанесете само 15 грама върху същата област.

Суперфосфат за торене на ягоди, картофи и краставици - как се използва

Фосфорът трудно се разтваря в почвата, поради което суперфосфатите трябва да се добавят през есента, така че да имат време да се разградят до „смилаеми“ за растенията съединения. Основният активен елемент на суперфосфатите се разтваря в хумус в рамките на 6 месеца и през лятото подхранва всички видове растения, култивирани върху наторената област.

Норми за прилагане на фосфорни торове:

  • за монофосфат са достатъчни 40-50 гр на m2;
  • за двоен суперфосфат - 20-30 гр на m2;
  • за гранулирани торове - 35-40 гр на m2.

Друг вид суперфосфат, амоничен, не се използва през есента, тъй като съдържащият се в него азот се губи напълно през студения сезон. За по-добро усвояване на фосфора в почвата, добавете калий едновременно.

Не всеки градинар знае, че торът може да се добави и към компоста през есента. Благодарение на това хранителната стойност на компоста значително ще се увеличи. Препоръчително е да вземете сто грама суперфосфат на всеки десет килограма компост. Ефектът от този тор е впечатляващ. Но водните разтвори не са толкова ефективни през есента. 

Други торове, подходящи за торене през есента

Ако наторявате градина с урея, тогава и тук трябва да се спазват определени правила. Уреята обикновено се добавя едновременно с органични вещества от животински произход (оборски тор). Тъй като оборският тор вече съдържа определено количество азот, дозата на карбамид на m2 се намалява до 40-50 гр. Например, около 5 кофи оборски тор, 40 g суперфосфат и 70 гр карбамид се добавят около ствола на ябълката.

Калиев сулфат - друг източник на калий. Именно този тор често се избира за торене на почвата през есента, като се практикува едновременното му прилагане в почвата заедно с азотни и фосфорни добавки. Използва се за подхранване на почвата под малини и храсти от касис или цариградско грозде, торене на ягоди и градински ягоди с калиев сулфат. Калиевият сулфат, добавен в почвата през есента, улеснява презимуването на ягодоплодните култури и повишава степента на оцеляване дори в най-суровите зими. При копаене от този тор се добавя количество от 30 гр на m2.

Калциев хлорид - есента е чудесно време за този вид хранене. През есента се използва дори на места, където през пролетта ще бъдат засадени култури, които не понасят хлор, тъй като калциевият хлорид е нестабилно съединение, така че през следващите шест месеца ще се разгради или ще се разтвори по време на топенето на снега. Разходът на калциев хлорид при есенно подхранване е 20 гр на квадратен метър.

Суперфосфат - как е правилно да се използва този тор в градината

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес