Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТОП 5 растения, които ще държат комарите надалеко

18 август 2023, 15:55 часа

Лятото е чудесно време за прекарване в градината, но с топлото време идват и хапещите комари. Ако цветната ви градина се е превърнала в дом за насекомите – може би търсите естествени методи, чрез които да ги прогоните.

Има много растения, които можете да отглеждате в домашната градина, за да спрете нашествието от насекоми. Много от тях отделят миризми или съдържат масла, които комарите не харесват. Независимо дали ги отглеждате в земята или в саксии, дръжте тези растения близо до входовете и местата за сядане, за да увеличите ефективността им.

Цветя, които прогонват комарите

Мента

Ментата има силен, специфичен аромат, на който може да се наслаждавате вие, но не и комарите. Растението се разпространява бързо, така че само едно може да осигури достатъчен контрол на комарите за сезона. Това растение е добър и ефективен репелент срещу насекоми. Условия на отглеждане: частична сянка до пълно слънце; добре дренирана почва.

Засадете ТЕЗИ растения в градината, за да прогоните комарите

Коча трева

Котките харесват това растение, но комарите го ненавиждат и ще стоят настрана. Това тревисто многогодишно растение отделя химикал, който действа като естествен репелент срещу насекоми. Има сиво-зелени листа, носещи малки бели цветя с лилава точка в центъра. Условия на отглеждане: пълно слънце; глинеста, песъчлива, добре дренирана почва.

Босилек

Друга билка с остра миризма, която е отблъскваща за комарите, е босилекът. Ако искате да постигнете изключително силен аромат, опитайте босилек с канела. Листата на босилека могат да бъдат смачкани, за да освободят аромата, или да се направят на спрей. Условия на отглеждане: пълно слънце; добре дренирана почва

Засадете тези 10 растения, за да прогоните комарите и вредителите от вашата градина

Невен

Невенът най-често се отглежда в домашната градина, за да отблъсква насекоми, като френските сортове, като Durango Mixture French marigold, са най-ефективни от средата на пролетта до края на лятото. Цветето не изисква специална поддръжка, но може да насърчите цветовете с прищипване. Условия на отглеждане: пълно слънце; глинеста, добре дренирана почва

Градински чай

Градинският чай е друго растение против комари в домашната градина. То е издръжливо и многогодишно растение, което се отглежда много лесно в градината или в саксия. Можете също така да го отглеждате заедно със зеленчуци, които са изложени на риск да бъдат опустошени от животни, тъй като салвията е чудесно растение за придружаващо засаждане. Метод, който се използва от добрите градинари. Условия на отглеждане: пълно слънце; глинеста, добре дренирана почва.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес