Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съставката, с която фикусът расте като луд

04 юни 2024, 16:37 часа

Фикус бенджамина е растение, което радва със зелени листа през цялата година. Може да подобри качеството на въздуха и да украси интериора. За да зарадва растението с красотата си, трябва да се грижи за него, включително и да използвате правилните торове. 

Торене на фикуса със захар

За да създадете ефективен тор, имате нужда от една важна съставка - гранулирана захар. За целта ще ви е необходима 1 супена лъжица захар, която се смесва с 1 литър вода. Разбъркайте и след това използвайте получения тор за поливане.

Фикусът носи богатство, но трябва да стои само на това място у дома

Този тор трябва да се използва веднъж месечно. По-добре е да избягвате честото прилагане на торове, тъй като това може да доведе до появата на мухъл и плесен. Благодарение на торенето със захар, фикусът ще започне да се радва на растеж и развитие. Важно е да се разбере, че в допълнение към торенето, на растението трябва да се осигури добро ниво на влажност и ярка, дифузна светлина. Също така трябва да избягвате прекомерно или недостатъчно поливане. Но също така е важно да се грижите правилно за това цвете. 

Поливане и пръскане на фикуса

Почвата на фикуса винаги трябва да е леко влажна и водата не трябва да се задържа дълго в нея. Затова е разумно да поливате с малки количества вода наведнъж. Поливайте растението само когато почвата стане по-суха. Особено когато става въпрос за ново стайно растение, важно е първо редовно да проверявате влажността на почвата, за да можете по-лесно да определите дали стайното растение получава правилното количество влага.

Ако почвата е все още много влажна след 6 дни, растението получава твърде много вода. Ако след 2 дни почвата е вече суха, добавете още малко вода.

Водата не трябва да се натрупва на дъното на саксията, тъй като това може да доведе до гниене на корените. Количеството вода, от което се нуждае растението, зависи от температурата, размера на растението и интензитета на светлината, наред с други неща. Освен това през зимата фикусът консумира наполовина по-малко вода, отколкото през лятото, така че през този период го поливайте по-рядко.

Пръскайте фикуса редовно в топло време, за да премахнете праха и да предотвратите появата на паякообразни акари. Компенсирайте сухия въздух в помещнието, като пръскате фикуса два пъти седмично. Този метод е от полза не само за жизнеността на растението, но и помага за контрола на вредителите. 

Защо не трябва да имате фикус у дома?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес