Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво да подхраните дините, за да получите сладка реколта?

01 юли 2023, 19:33 часа
Реклама

Народните средства са много популярни. Един от най-добрите торове за диня, които можете да направите в домашни условия, е запарката от мая. За целта 100 г сурова мая се поставят в 10-литров съд, наливат се 3 литра вода и се добавя малко захар. Седмица по-късно концентратът е готов. Разрежда се с вода в размер на 1 супена лъжица в кофа с вода и се използва за напояване (1 литър - на 1 растение).

Избор на торове в зависимост от фазата на растеж

Когато избирате с какво да подхраните дините на открито и в оранжерия, се вземат предвид етапа на развитие и съответните хранителни нужди.

За разсад

С помощта на азотни торове е възможно да се стимулира активният растеж на растението. За да направите това, почвата се наторява с разтвор от карбамид (1 супена лъжица на кофа с топла вода). Можете да използвате лопен и птичи тор в концентрация 1:10. Разсадът реагира добре на смес от дървесна пепел (1 супена лъжица на 10 литра вода). Първата горна превръзка, се прилага след образуването на 3-4 истински листа, втората - 2 седмици преди засаждането на леглата.

Видите ли такава диня, НИКОГА не я купувайте

След засаждане

За да може разсадът да се адаптира към новите условия, след 2 седмици от датата на засаждане е важно да се осигури на динята допълнително подхранване. За да направите това, използвайте разтвор от 10 литра вода и 20 г селитра. Под всяко растение се изсипват по 2 литра от сместа.

По време на цъфтежа

За да се увеличи броят на яйчниците, се извършва листно торене - пръскане с разтвор на борна киселина, който се разрежда във вода в размер на 0,1 g на 1 чаша и се довежда до желаната концентрация от 5 литра чиста вода.

Лекар разкри как е правилно да се яде диня

При плододаване

Разредете в кофа вода 1 с.л. л. азофоска, суперфосфат и 1 ч.л. калиев сулфат. За всяка диня се използва 1 литър разтвор.

Какво е необходимо, за да накарате дините да растат по-бързо?

Размерът на дините може да се увеличи с пепел. Можете също така да ускорите растежа на плодовете с помощта на птичи тор, оборски тор, каша от мая (рецептата по-горе). Към минералните превръзки се добавя лъжица селитра.

Признаци на дефицит на хранителни вещества

Когато избирате как да подхраните дините, така че да растат, трябва да се ръководите от външния вид на културата. Дефицитът на азот може да се види в малки светли листа. Ако няма достатъчно фосфор, корените растат слабо, листата стават по-малки и придобиват лилав оттенък. Няма достатъчно калий - растението отслабва, развиват се гъбични инфекции.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес