Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преполиваме или не - от колко вода имат нужда краставиците в жегите

25 юли 2024, 06:00 часа

Краставиците са свежи и освежаващи зеленчуци, които са неотменна част от нашите летни салати. Съдържайки 95% вода, те изискват специфични грижи и внимание, особено по отношение на поливането. В горещите летни дни правилното поливане е от ключово значение за добрия растеж и добив на краставиците. В тази статия ще разгледаме как да поливаме краставиците правилно, за да избегнем както недостига, така и излишъка на вода, което може да доведе до различни проблеми.

Значение на водата за краставиците

1. Влияние на недостатъчната вода

Когато краставиците не получават достатъчно вода, те започват да показват признаци на стрес. Листата започват да изсъхват, а плодовете стават горчиви. Тези симптоми са индикатори, че растението не получава необходимата му влага за нормално развитие.

Само с 1 поливане седмично ще приберете богата реколта от краставици, ако направите това

2. Вредата от прекомерното поливане

Въпреки че водата е жизнено важна за краставиците, прекаленото количество може да има отрицателен ефект. Прекомерното поливане може да доведе до загниване на корените и появата на гъбични заболявания. Ето защо е важно да намерим баланс и да осигурим оптималното количество вода.

Правилно поливане на краставиците

1. Пръскане на листата

Пръскането на листата с вода до 9 часа сутринта е отличен начин за поддържане на висока влажност около растението през целия ден. Това предотвратява изгарянията, които могат да се появят, ако поливаме краставиците под силното обедно слънце.

2. Поливане в корена

Когато поливаме в корена, почвата трябва да се навлажни на дълбочина от 20 сантиметра и в радиус от 15 сантиметра около растението. Това предотвратява загниването на кореновата шийка, което е честа причина за заболявания.

краставици

3. Капково напояване

Капковото напояване е ефективен метод за осигуряване на необходимото количество вода без риск от преполиване. Системите за капково напояване могат да бъдат изградени от пластмасови бутилки с множество дупки, които се вкопават между редовете краставици.

4. Температура на водата

Водата за поливане трябва да бъде с температура между 25 и 28°C. Поливането със студена вода може да доведе до загуба на реколтата, тъй като растението не абсорбира добре студената влага.

Честота на поливане

1. Преди цъфтежа

Преди цъфтежа, краставиците трябва да се поливат два пъти седмично, като за един квадратен метър площ са необходими около 4 литра вода. Ако времето е дъждовно, може да пропуснете поливането.

Поливане на краставиците през всеки етап от растежа за ЧУДЕСНА реколта

2. По време на растежа

По време на активния растеж, краставиците се поливат веднъж на всеки 5 дни със същото количество вода.

3. След появата на яйчниците

След като се появят яйчниците и до края на прибиране на реколтата, поливането трябва да се увеличи до три пъти седмично, като се използват между 8 и 12 литра вода на квадратен метър.

4. Краят на сезона

От средата на август до края на сезона, краставиците трябва да се поливат веднъж на всеки 10 дни, като се използват между 7 и 8 литра вода на квадратен метър.

Правилното поливане на краставиците в горещите летни дни е ключово за добрия добив и здравето на растенията. Балансираното водоснабдяване помага да се избегнат проблеми като горчиви плодове, изсъхнали листа и гниещи корени. С правилния подход към поливането можем да се насладим на свежи и вкусни краставици през целия сезон.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес