Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на марулята, за да бъде свежа и хрупкава

25 юни 2024, 08:11 часа
Реклама

Марулята е с 96% съдържание на вода. Затова отглеждането на зеленчук, който изисква толкова висока концентрация на вода, може да бъде предизвикателство. Има специфики, на които трябва да обърнете внимание, за да имате успех. Климатът, почвата и много други фактори играят роля, но в основата на всичките успешни грижи за марулята е водата.

Има вероятност да преполеете марулята, макар и малки. Това може да се случи, ако живеете в район с постоянни валежи. Отглеждането на маруля изисква старание в поливането. Наблюдавайте и вземете предвид почвата, времето - опитайте, докато намерите най-добрият график за поливате спрямо условията, ако имате имате.

Засаждане на краставици в градината: Кога да го направите?

Поливане на марули в градината

Засаждането на маруля на открито е плюс, защото може да получите помощ за поливането директно от природата чрез дъжда. Все пак трябва да наблюдавате и да полеете, когато почвата изсъхне.

Правилната честота на поливане на маруля на открито е важна. В повечето случаи марулята трябва да се полива обилно всеки ден. Обърнете внимание на плитките корени на растението. Дълбокото поливане ще бъде загуба на време и ресурси. Трябва да поддържате тези корени, които са точно под повърхността - влажни.

Ако живеете в много горещ район, с много слънце и без валежи – ще трябва да поливате марулята дори и по-често. Не е необичайно да видите как листата на марулята увяхват при силните горещини, но когато ги полеете – ще се съживят наново.

ДОКАЗАНО: 3 рецепти за изобилие от краставици в градината

Поливане на маруля през лятото

През горещите месеци трябва да обърнете особено внимание на вашите марули. Често срещан трик е да използвате други, по-високи растения във вашата градина, за да осигурите малко сянка на марулята. Закриването на вашите растения от пряка слънчева светлина, дори за няколко часа, може да направи огромна разлика.

Трябва да се стремите да поддържате земята около вашата маруля влажна до дълбочина от около 5 см. Това означава поливане всеки ден, а в особено горещ климат може да означава поливане повече от веднъж на ден.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес