Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

28 юни 2024, 20:28 часа

Черешата е дърво, което е изключително популярно и расте в почти всяка градина. Не бива обаче да забравяме, че плодовете се състоят от около 80% вода. А количеството и качеството на поливане ще повлияе значително на реколтата.

Реклама

Поливането на череши през лятото зависи от региона и времето. Важно е да избягвате преполиване, за да не навредите на растенията.

Препоръчително е да се организира капково напояване за череши и вишни, да се използват 15 литра вода за млади дървета и 20 литра вода за възрастни дървета.

Как се приготвя чай от дръжки на череши

Колко често да поливате череша през лятото?

Няма универсален отговор на този въпрос, защото всичко зависи много от региона, в който отглеждате това дърво, както и от времето. Ако е дъждовно - има поне три проливни валежа на месец - тогава поливането може да бъде спряно напълно. Имайте предвид, че твърде обилното поливане също може да бъде вредно; тогава корените на черешите изгниват, а плодовете се превръщат от сочни във воднисти.

Но ако месецът обещава да бъде сух и без проливни дъждове, тогава градинарите трябва да се погрижат за поливането сами. Трябва да се извършва веднъж на всеки 2-3 седмици, като черешите трябва да се поливат с приблизително същата честота.

В сухите райони поливането трябва да се увеличи, а във влажните райони, напояванията на почвата могат да бъдат намалени до едно на месец.

За тези дървета опитни градинари препоръчват да се организира капково напояване, ако е възможно. Това ще бъде най-ефективно и ако не е възможно да използвате този метод, тогава просто можете да поливате всяко дърво в корена.

За младите дървета ще са достатъчни 15 литра вода, а за възрастни това количество трябва да се увеличи до 20 литра. Имайте предвид, че при горещо време поливането не може да се извърши през деня - трябва да изчакате до вечерта или да го направите рано сутрин.

А когато дървото даде плод, поливането може да се комбинира с подхранване. За да направите това, трябва да смесите 10 литра вода с 1 чаша пепел или 500 грама оборски тор. Тази концентрирана инфузия трябва да се разреди с вода в съотношение 1:10.

Торене на черешата с пепел - как се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес