Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливайте ТАКА, за да се чувстват добре вашите растения в градината

24 юни 2024, 15:22 часа

Средният зеленчук се състои от повече от 80 процента вода. Някои сортове, като броколи, маруля и целина, надвишават 90 процента съдържание на вода. Това само може да ви подскаже, че липсата на вода е една от главните причини, за да нямате успешна реколта в зеленчуковата градина.

Реклама

Най-добрият вариант е да получите помощ от природата, като разчитате на валежи. Постоянните валежи ще намалят количеството на поливане, което трябва да направите, но трябва да знаете колко вода получава градината. Поставянето на дъждомер в градината е добър начин за наблюдение на нивата.

Правила за поливане на градината: кога е най-добре да го направите и колко често?

През лятото градината има нужда от повече поливане, но не забравяйте, че есента и зимата също изискват своето. Може да се наложи да поливате по-рядко поради липса на топлина, но все пак трябва да следите почвата.

Методи на поливане

Зеленчуците и цветята имат различна структура и различни изисквания към поливането. При зеленчуците частта от растението, която можете да видите, е много по-малко важна от това, което се случва под земята. Кореновата система на вашите зеленчукови растения е най-важната.

Корените ще растат добре и ще се разпространяват, когато се доставя постоянно вода към тях. По-дълбоката и обширна коренова система означава по-добро пренасяне на вода до най-горните части на зеленчука. Така реколтата ще е голяма и многобройна.

Поливане на растенията в градината и у дома - с каква вода е най-добре да се прави

Ако използвате пръскачка при поливане – градинарите считат това за грешка, защото листата и зеленината на растението получават най-много вода. По-добре е да поливате с маркуч за накисване, за да поддържате почвата влажна. Можете да го поставите и да оставите да свърши работата вместо вас.

Най-доброто време от деня за поливане на зеленчукова градина

За да имате успех с поливането – не трябва да го правите, когато се сетите или имате време, а в определена част на деня. Излишната влага върху листата може да създаде здравословни проблеми за растенията - болести и гъбички, които драстично ще засегнат продукцията във вашата градина.

Най-добрата практика за поливане на зеленчукова градина е да го правите рано сутринта. Така ще загубите по-малко вода, тъй като въздухът се затопля и се получава изпарение. Водата натрупана върху листата също ще има време да изсъхне. Така растенията ще бъдат по-здрави с по-малко поддръжка.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес