Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Овошките, които трябва да засадите през есента

03 септември 2024, 12:27 часа

Есента е чудесен период за засаждане на овошки в градината. Много градинари посвещават края на летния сезон единствено на прибиране на реколтата. Но преди началото на замръзване можете да започнете да засаждате някои растения. Например, дървета и храсти. Много от тези представители на флората трябва да бъдат засадени през есента - по-добре е тази процедура да не се отлага до началото на следващия летен сезон.

Предимства на есенното засаждане на овошки и храсти

Много от тези растения трябва да бъдат засадени през есента, за да се спестят пари: през този период разсадът не е много скъп, но в същото време е с високо качество. Освен това през есента растенията се вкореняват добре. И всичко това се дължи на високото ниво на влажност на въздуха.

Дефицит на магнезий при овошките - 5 признака, които го издават

Също така си струва да се подчертае, че есенният разсад се развива доста бързо и не изисква сериозни грижи през пролетта. Освен това дърветата и храстите, засадени през септември-октомври, често дават много вкусни, сладки и сочни плодове.

Есенното засаждане има и някои недостатъци. Първият недостатък е високият риск от неблагоприятни метеорологични явления, които могат да навредят на представителите на флората. Вторият недостатък е уязвимостта на дърветата и храстите към атаките от гризачи. Въпреки това, чрез правилна защита на растенията, градинарят може да се справи с всички недостатъци на есенното засаждане.

Какви дървета и храсти трябва да се засаждат през есента?

На първо място са подходящи следните плодни дръвчета: ябълки (присадени видове от резници), круша, череша, офика, черешова слива. Също така периодът е подходящ за засаждане на следните декоративни растения: бреза, върба, клен, липа, ясен. В допълнение, абсолютно всички иглолистни дървета са подходящи за есенно засаждане.

Освен това през есенните месеци е добре да се засадят следните храсти: калина, цариградско грозде, малини, касис, шипки. В южните райони могат да бъдат засадени всички горепосочени растения, както и кайсия, праскова и череша.

През есента почвата е доста рохкава и наситена с влага. Засаждането на дървета през този период насърчава по-доброто им вкореняване. През есенния сезон разрезите в кореновата система зарастват добре. Растенията, които растат през дъждовния сезон, ще избегнат сушата и ще растат добре с настъпването на пролетта. Ако по някаква причина е невъзможно да се засадят през есента преди настъпването на студеното време и е планирано за ранна пролет, разсадът ще се нуждае от повече от грижи, за да се адаптира.

Кои дървета НЕ трябва да се засаждат едно до друго в градината?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес