Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напръскайте пипера с това и листните въшки ще изчезнат

23 юли 2024, 14:36 часа

Един от основните неприятели по пипера е листната въшка. Този паразит причинява сериозни щети на плодовете, като изсмуква всички сокове от тях. Ако не се предприемат мерки, няма да остане нищо от реколтата. Колкото по-рано започнете да се борите с него, толкова по-добре.

Ако сте от градинарите, които не искат да използват химикали и искате да приберете екологично чиста реколта, народните средства ще ви помогнат.

Народни средства против листни въшки по пипера 

Можете да опитате третиране с дървесна пепел. Това е не само отличен тор, но и истински унищожител на вредители. В 1 литър вода разредете чаша фина пепел, добавете лъжица горчица на прах, супена лъжица настърган сапун за пране. Разбъркайте ги добре и третирайте пипера.

Как правилно да поливате пипера в жегата?

Листните въшки не харесват и сода за хляб. Ще ви трябва един литър вода, изсипете една супена лъжица настърган сапун за пране и две супени лъжици сода. Разбъркайте тази смес и третирайте насажденията по същия начин.

Този вредител няма да хареса и горчивия пелин. Може да го засадите покрай  насажденията. Може да приготвите и настойка от билката - залейте 500 грама пелин с няколко литра вода и оставете за пет дни. Разредете разтвора с вода в съотношение 1:1 и напръскайте пипера. За да унищожите напълно листните въшки, тази процедура трябва да се извърши няколко пъти.

Пригответе разтвор от чесън и напръскайте храстите с него. Ще ви трябват сто грама чесън и един литър вода. След това не забравяйте да прецедите разтвора.

Друг метод - пригответе запарка от люспи от лук - нарежете 30-50 грама люспи от лук и ги залейте с литър вода. След пет часа прецедете продукта и добавете няколко капки течен сапун.

Народни средства за борба с листните въшки по краставиците и доматите

За третиране на краставици:

  • вземете 9% трапезен оцет (супена лъжица) и го разредете във вода (един литър), напръскайте краставиците вечер;
  • поръсете суха горчица на местата, където се появяват мравки, тъй като те привличат листни въшки;
  • вземете 100 гр катранен сапун и го настържете, след което го разредете в десет литра вода;
  • нарежете на ситно половин килограм чесън и го залейте с три литра вода, добавете стрък глухарчето и оставете продукта да престои до пет дни.

За третиране на домати:

  • Разтворете 400 гр дървесна пепел в десет литра вода, оставете на слаб огън за половин час, след това охладете и прецедете.
  • Нарежете 2-3 шепи борови връхчета и ги сварете в 2 л вода 20-30 минути, оставете ги да се киснат няколко дни. Течността се прецежда и се разрежда в 10 литра вода и се напръскват растенията.

3 трика и реколтата на пипера няма да има прибиране

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес