Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напръскайте доматите с тази смес и ще забравите за брашнестата мана

01 юни 2024, 07:34 часа

Една от най-популярните болести по доматите е брашнестата мана, която е кошмар за хиляди градинари по цял свят. За щастие има домашни средства за не само предотвратяване, но и лечение на растенията, които се борят със заразата.

Когато температурата започне да се колебае между 18 и 22 градуса през деня, спада значително през нощта и започне да се усеща влага във въздуха, можем да очакваме нападение от брашнеста мана.

Това е гъбично заболяване, което засяга много видове растения: плодове, зеленчуци, декоративни растения и дори плевели. Много често засяга и доматите - това е една от най-честите им болести.

Още: Този плод е най-добрият домашен тор за домати, използвайте го на 2 седмици

Как да разпознаем брашнестата мана по доматите?

Брашнестата мана, както подсказва името, покрива растението с бял, деликатен налеп, което го кара да изглежда като поръсено с брашно. Болестта засяга доматите най-отдолу и постепенно се движи по-високо и по-високо. Започва с единични бели петна, които нарастват и се сливат с времето. Петната могат да се появят по листата, дръжките, стъблата и цветовете.

След известно време върху плодовете започват да се появяват черни точки - това са гъбични спори, които могат да се разпространят в съседни растения с поривите на вятъра. Брашнестата мана причинява пожълтяване, изсъхване и в крайна сметка смърт на издънки и листа.

Още: За какво да внимаваме при пръскане на ягоди и малини

Домашна първа помощ

Домашното пръскане се приготвя лесно. За да съберете необходимите съставки, просто отидете в кухнята или градината. И пригответе десетлитрова тенджера. Ето няколко предложения:

Ако растенията все още нямат следа от болестта, можем да приготвим профилактично пръскане с бял равнец. За целта напълнете 5-литрова кофа с прясно растение (може да е смес от цветове, стъбла и листа) или пригответе 100 гр изсушена билка. Белият равнец се залива с 10 литра вода и се оставя на сенчесто място за 24 часа. След това време трябва да се прецеди. Когато се използва профилактично, трябва да се разрежда с вода (в съотношение 1:10). Този спрей ще помогне и на доматите в първата фаза на заболяването.

Ако доматите ви вече са болни, струва си да опитате пръскане с лук. За целта нарежете 100 гр стар лук (с люспите) и го сложете на дъното на тенджерата. Долива се с 10 литра вода и се вари на тих огън 30 минути. След охлаждане спреят е готов за употреба.

Подобен ефект ще има и спрей, приготвен с чесън. Счукайте 4 средно големи скилидки чесън и ги залейте с 10 литра вода. Оставете на хладно място за 2-4 дни. След това време прецедената течност е готова за употреба.

Нека припомним, че така приготвените продукти за растителна защита, тъй като са натурални, са нетрайни. Можете обаче да удължите срока им на годност, като ги съхранявате на хладно, най-добре в затворени буркани в хладилник.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес