Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете това през август и пиперът ще дава реколта до октомври

26 юли 2024, 17:33 часа

В последната третина на лятото опитните градинари предприемат действия да удължат плододаването на пипера. Те искат насажденията да дават плодове до падането на сланата. Смятате ли, че е невъзможно да се постигне такъв резултат? Оказва се, че е възможно. За целта е необходимо да се извършва едно просто действие на всеки 5 дни през август.

Какво да правим с чушки през август?

През третия летен месец трябва периодично да премахвате от растението от излишните части. Става дума за листата, които са в лошо състояние, както и тези, които са под плода. Освен това има смисъл да се премахнат излишните издънки. Също така е препоръчително да се отървете от градинските култури от онези странични издънки, които са разположени твърде ниско. Всички горепосочени процедури трябва да се извършват веднъж на всеки 5 дни.

Напръскайте пипера с това и листните въшки ще изчезнат

Препоръчително е тази процедура да се извършва сутрин и при ясно време. Ако всичко е направено правилно, тогава градинската култура ще „насочи силите“ предимно към по-нататъшно образуване на плодове.

Важен момент: не се опитвайте да премахнете всички излишни листа наведнъж. В рамките на една процедура си струва да премахнете максимум три листа.

На какво да обърнете внимание при рязането на листата на пипера? 

Сухи листа - необходимо е да се инспектират насажденията и своевременно да се отрежат старите, изсъхнали листа. Не трябва да чакате, докато паднат сами, защото растенията трябва да изразходват ресурси за тях, вместо да образуват нови издънки.

Листата, които са разположени близо до земята, се допират до почвата и при липса на слънчева светлина, както и при висока влажност след поливане, са податливи на развитие на гъбички. Внимателно ги отрежете с градински ножици, за да предпазите насаждението от разпространението на гъбички.

Листа с гъбички - ако инфекцията не може да бъде избегната, тогава преди да започнете обработката на растенията, е необходимо да отрежете листата, които са податливи на болести. По този начин ще запазите храста и ще защитите съседните насаждения.

Гъста корона - допустимо е премахването на здрави листа, ако те пречат на съседните храсти да получат достатъчно слънчева светлина. Не е необходимо да премахвате целия връх; отрежете 2-3 от най-големите листа, за да компенсирате липсата на светлина в съседните храсти.

Дефектни листа - ако откриете набръчкани, пожълтели листа по храстите, но не сте открили причината за промените, все пак отрежете листата. По този начин ще предпазите храстите от загуба на хранителни вещества върху повредени издънки.

Струва си периодично да се разреждат пасинките, като се предотвратява отглеждането на безполезна зелена маса на храстите. Това ще помогне на храстите да подобрят образуването на плодници върху основните издънки. За растенията в оранжерия е достатъчно да оставите 1-2 основни издънки. Ако пиперът расте на открито, оставете 3-4 издънки. Издънките трябва да се режат, когато достигнат дължина 4 см.

Върховете на пипера, подобно на страничните издънки, трябва да бъдат отстранени, така че растението да не губи енергия за растежа на излишна зелена маса.

Как правилно да поливате пипера в жегата?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес