Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-доброто време за засаждане на чушки и патладжани за разсад през 2024 г.

26 февруари 2024, 12:09 часа
Реклама

Колкото по-близо до пролетта, толкова по-активно градинарите започват да се подготвят за засаждане на чушки и патладжани. Въпреки това, за да получите обилна и силна реколта, трябва не само да знаете как да отглеждате разсад, но и да изберете правилния сорт растения. Нека разберем как да направим всичко това правилно.

Правила за отглеждане на разсад

Чушките и патладжаните са придирчиви насаждения, които имат нужда от определени грижи и внимание. С тези стъпки ще  отгледате силен разсад.

Подготовка на семена. Преди да засадите семената, те трябва да бъдат третирани. Накисването в топла вода за 24 часа ще помогне за увеличаване на шанса за покълване. След това семената  се слагат на мокра кърпа и да се оставят за няколко дни на топло място.

Какви грешки правим при отглеждане на разсад домати?

Засяване на семена. Семената се засяват в плодородна почва на дълбочина около 1 см. Приблизително 20-30 см трябва да е отстоянието между растенията.

Грижа за разсад. След сеитбата разсадът трябва да се полива редовно и да се поддържа температура на въздуха около 22-25 градуса. След като достигне височина около 10-15 см, може да се пресади на постоянно място.

Разсаждане на разсад. Пресаждането трябва да се извърши, когато почвата е достатъчно топла. Растенията трябва да бъдат засадени в дупки, пълни със смес от почва, хумус и пясък.

Какво да не правим при засаждане на разсад домати

Избор на сортове

Изборът на правилните сортове чушки и патладжани играе ключова роля за успеха на реколтата. Ето някои препоръки:

Пипер. Сортовете "Arcano", "Jalapeño" и "Magno" са подходящи за затворени площи, докато "Buratino" и "Arsenal" ще се представят по-добре на открито.

Патладжани. Сортовете „Рома“ и „Андрюша“ са много подходящи за закрити помещения, докато „Епик“ и „Мария“ могат да се отглеждат както на закрито, така и на открито.

Лунен календар и дни на засаждане

И накрая, за да увеличите шансовете за успешно засаждане на разсад, обърнете внимание на лунния календар:

Март : 12, 13, 18, 19, 20, 21.

Не забравяйте, че преди засаждането винаги е по-добре да се консултирате с опитни градинари и да вземете предвид климатичните характеристики на вашия регион. Следвайки тези съвети, ще си осигурите реколта от чушки и патладжани, която ще ви радва през целия сезон.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес