Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Монстера у дома: Ето от какви грижи има нужда растението

07 февруари 2024, 15:11 часа
Реклама

Родината на Monstera adansonii са тропическите гори на Централна и Южна Америка. Растението расте там като епифит, тоест прикрепя се към клоните и стеблата на дърветата и расте по тях. По-този начин се изкачва нагоре, за да достигне филтрирана слънчева светлина, от която се нуждае.

Листата на растението не случайно са с характерни дупки, които карат градинарите да го наричат швейцарско сирене. Дупките позволяват на светлината да се филтрира през горните листа, облагодетелствайки тези отдолу, които иначе не биха получили светлина.

Грижа за Монстера

Светлина

В стандартното си местообитание – тропическите гори, Монстера има достъп до пъстра или филтрирана слънчева светлина. Може да расте, ако остане в сянка, но в този случай листата ще станат много малки и няма да образуват стандартни дупки.

На закрито е най-добре да поставите Monstera adansonii близо до прозорец, където получава ярка, непряка светлина.

Защо монстерата плаче и какво означават капките вода на листата му?

Поливане

Растението трябва да се полива редовно, за да може почвата да е леко влажна. Проверявайте с пръст и ако почвата все още е леко влажна – изчакайте с поливането. Ако почвата е суха, поливайте обилно, за да наситете цялата почва. След това оставете горния слой на почвата да изсъхне, преди да поливате отново.

Ако преполеете Монстера, листата ще пожълтеят, а корените могат да загният. Ако не поливате достатъчно растението – то отново ще покаже чрез увяхване и увисване на листата. Листата трябва да се усещат твърди и да изглеждат здрави.

Добра грижа за растението Монстера, за да се радвате на красотата му

Влажност

Monstera adansonii може да расте и да се адаптира към средните нива на влажност, ако я отглеждате във вашия дом. Въпреки това ще се справи по-добре, ако повишите влажността. Най-добрият начин да направите това е да поставите малък овлажнител близо до вашето растение. Може дори да поставите растението в банята.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес