Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лятната сеитба на краставици: Новата тенденция в градинарството

16 юли 2023, 09:00 часа

През последните години наблюдаваме нова тенденция в отглеждането на краставици - лятната сеитба. Тази методология, която става все по-популярна сред градинарите, предполага засаждане на краставиците по-късно в сезона, обикновено през юли.

Този подход има редица предимства, които го правят желан от мнозина градинари. Едно от най-важните е, че когато първите издънки се появят, интензивната лятна топлина вече е отминала, но все още има достатъчно топлина, за да стимулира растежа и плододаването на културата.

Засяване на краставици от семена: Ето как

Освен това лятното засаждане позволява градинарите да използват оптимално пространството в градината си. Възможността за засаждане на краставици в лехи, където преди това са били отглеждани ранни зеленчуци и билки, предлага ефективно управление на пространството.

Лятното засаждане също така предоставя възможност за събиране на реколтата преди първите зимни мразове. Това е от особена полза за градинарите, които не могат да отделят голямо време за градинските дейности или не разполагат с обширни градини.

За обобщение, въпреки че традиционно семената от краставици се засаждат през пролетта, лятната сеитба се проявява като привлекателна алтернатива, предлагаща редица предимства, и става все по-популярна сред градинарите.

Мария Борисова
Мария Борисова Отговорен редактор
Новините днес