Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато засаждате чушки, сложете това в дупката

11 април 2024, 09:30 часа
Реклама

Засаждането на чушките е решаващо за реколтата им. Подхранвайки ги с определени торове при засаждане, можете значително да увеличите добива им.

Какво слагат опитните градинари в дупката преди засаждане на чушки?

В процеса на засаждане на тази зеленчукова култура опитните градинари използват дървесна пепел, натрошени черупки от яйца, сушени кори от банани и люспи от лук. Люспите от лук първо трябва да се залеят с вряла вода и да се оставят да се накиснат предварително за няколко часа, а най-добре за няколко дни.

Засаждане на чушки 2024 - точните дати според лунния календар

Важно е да запомните, че пиперът е топлолюбива култура; вятърът и течението са разрушителни за него. Също така това растение не понася прекомерното слънчево греене и киселата почва.

Засаждане на пипер

Разсадът се засажда в оранжерии или открити лехи, когато почвата се затопли до 14-18 градуса, а нощните температури на въздуха не са по-ниски от 10 градуса. Следователно датите на засаждане се изчисляват въз основа на климатичните характеристики на региона и хода на пролетта. Под заслон могат да се създадат условия, подходящи за засаждане на пипера, много по-рано.

Към момента на засаждането растенията вече трябва да имат 8-10 истински листа. Две седмици преди това разсадът се закалява - изнася се на балкона или терасата през деня, за да свикне с чист въздух и естествени температури. Преди засаждането (както и за торене през есента) се изкопава почвата и се добавят или висококачествена органична материя - компост или хумус, или дългодействащи комплексни минерални торове.

Върху подготвените лехи можете да направите дупки за засаждане по следните схеми (в зависимост от района или вашите предпочитания):

  • едноредов;
  • успореден двоен ред;
  • паралелен шах;

Между редовете трябва да има около 70-80 см, а разстоянието между храстите трябва да бъде 30-40 (високи сортове) или 25-30 (ниски). Разсадът се прехвърля в добре напоена дупка заедно с кореновата топка, кухините се запълват с пръст и се поливат отново.

2 зеленчука, които трябва да засадите до чушките, за да е богата реколтата им

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес