Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите с почвата от саксии и балконски сандъчета и как да я използвате повторно?

21 октомври 2024, 12:54 часа

Когато дойде краят на балконския сезон, често възниква въпросът какво да правим с почвата от саксии и балконски сандъчета. Въпреки че много градинари избират да го изхвърлят, това всъщност е грешка. Тази земя може да бъде ценен ресурс, който може да се използва повторно след подходяща подготовка. Ето няколко доказани начина да вдъхнете втори живот.

Защо си струва да използвате повторно пръстта?

Почвата от саксии и балконски сандъчета, макар и стерилизирана след вегетационния период, все още съдържа остатъци от хранителни вещества и микроорганизми. Изхвърлянето ѝ е загуба на ценен материал, който може да се използва дълго време.

Още: Как да отгледате и размножите лешник през октомври – стъпка по стъпка

Повторното използване на почвата от саксии също спестява пари – вместо да купувате нова почва всяка година, можем да реновирате тази, която вече имате. По този начин намалявате производството на отпадъци и допринасяте за по-устойчиво градинарство.

Как да използвате почвата?

За да може почвата от саксии и балконски сандъчета да се използва повторно, трябва да знаете, че тя се стерилизира след сезона. Ето как.

1. Оценете състоянието на почвата в саксията

Още: Защо някои градинари поливат растенията си с портокалов сок и заслужава ли си?

Първата стъпка е да се провери състоянието на земята. Ако е използвана дълго време, може да е стерилна, да съдържа остатъци от корени, а понякога дори и вредители. Почвата за саксии трябва да бъде внимателно инспектирана, за да се прецени дали е подходяща за повторна употреба.

Ако забележите признаци на болести по растенията или нашествия на вредители, препоръчително е да се дезинфекцира. Това може да стане, като я поставите във фурната при температура около 80°C за няколко часа. Това е лесен начин да се отървете от нежеланите организми.

2. Пресейте почвата и отстранете примесите от нея

Следващата стъпка е да пресеете почвата, за да премахнете всички останали корени или камъни. След тази обработка тя ще бъде по-добре аерирана, по-чиста и без патогенни остатъци, които биха могли да заразят нови растения.

3. Обогатете почвата с хранителни вещества

Почвата, която преди е била използвана в саксии, обикновено се нуждае от обогатяване с хранителни вещества. Можете да добавите органични торове, напр. компост, или да обмислите използването на минерални торове, които ще осигурят на почвата основни елементи като азот, фосфор и калий.

4. Подобрете структурата на почвата с перлит или вермикулит

Ако почвата изглежда твърде компактна, можете да подобрите структурата ѝ, като добавите перлит или вермикулит. Перлитът е естествено вулканично стъкло, което увеличава пропускливостта и аерацията на почвата, което позволява на растенията да абсорбират по-добре вода и хранителни вещества. Вермикулитът от своя страна помага за задържането на вода, което прави почвата да задържа влагата по-добре.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес