Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се правят най-лесно лехи за пипер?

22 януари 2024, 14:44 часа
Реклама

Няма нищо по-вкусно от онова, което се е родило в собственото ви парче земя и под труда и грижите ви. Ако нямате опит, а само желание, ще са ви нужни напътствия и съвети как да се справите, за да не останат плановете ви само мечти или да не вложите време, средства и много труд, а да не може да се зарадвате на добри резултати.

Съветваме ви да не се захващате едновременно с десетки култури, ако нямате никакъв опит, а да се ограничите до 2-3, подходящи за почвата, климата и земята, с която разполагате. Ние се спряхме на пипера като един от най-често консумираните зеленчуци у нас. Трудностите при отглеждането му са свързани за неопитните градинари с направата на лехи. 

Подготовка и засяване на чушки в градината

Как се правят лехи за пипер?

Нямате представа откъде да започнете? От изчитане на информацията върху опаковката със семената, които сте закупили. Това е важно, защото схемата за засаждане е различна според сорта и е нужно да проверите какво точно е изискването, преди да оформите лехите. Там ще видите две цифри – първата показва какво разстояние следва да оставяте между растенията, а втората – какво разстояние трябва да оставяте между лехите. Колкото по-висок е сортът пипер, толкова по-значителни са тези  разстояния. Съобразете се изцяло с тях, за да нямате проблем.

По отношение на това как се правят лехи за пипер лесно и така, че да бъдат прави, помощник при направата на лехите, без да ги изкривите, могат да ви бъдат две колчета, между които да вържете въже, което да следвате. Препоръчваме и да оформите вдлъбнати ивици по протежение на конеца, ако планирате да поливате с маркуч, като по тези вдлъбнати ивици ще се стича водата, а самият пипер трябва да засадите във височинките – на формираните хълмчета между вдлъбнатините.

И най-важното – не засаждайте директно в земята, преди да е преминала опасността от замръзване. Това се случва по различно време в различните части на страната – на юг е по-топло, в планинските райони и на голяма надморска височина трябва да изчакате повече и да засаждате по-късно, тъй като там зимата си тръгва по-късно.

Тайни при засяване на ЧУШКИ: Стъпки към богата реколта без много усилия

Други важни съвети за отглеждането на пипер

Освен как се правят лехи за пипер лесно, бързо и прави, има и много други съвети, които ще ви бъдат от полза като на начинаещи градинари.

1.       Не трябва да садите пипер там, където сте отглеждали предходната година картофи или домати. Мястото на пипера е в парчето земя, в която сте отглеждали зеле, тиква или боб.

2.       Липсата на слънце или засенчването от различни растения – било то декоративни, било дървета, ще попречи на развитието на пипера. Изберете слънчево място, изцяло огряно, на което няма и следа от сянка.

3.       Изберете правилната почва – специалистите съветват тя да е рохкава. Рохкавостта е от ключово значение за напояването и проникването на влагата там, където е необходимо. Вероятно е излишно да казваме, че трябва и да е плодородна. А пролетта е точният момент за подготовка на почвата – прекопаване и наторяване с минерални торове се препоръчва, ако ще отглеждате пипер.

4.       Пиперът обича водата. Но не и да бъде давен. Ако прекалите, ще загние. За да се предпазите от грешки, по-добре поливайте по-малко и по-често, отколкото по-рядко, но по-обилно.

5.       Ако сте избрали сорт, който е висок, не пропускайте опора за пипера. Използвайте опора и при по-ниските сортове, ако са отрупани с плодове и виснат към земята.

6.       Наслаждавайте се на всеки момент, нека това, което правите, ви доставя удоволствие. Това е много важен съвет, защото най-вкусни дарове ражда земята, когато се грижим за нея с обич и желание.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес