Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се съхраняват луковиците на лалетата през зимата?

25 октомври 2024, 21:56 часа

Луковицата е сърцето на бъдещото цвете. Следователно, ако я съхранявате неправилно, растението ще загуби своята жизнеспособност.

Правилно съхранение на луковиците на лалетата 

Преди да съхранявате луковици на лалета или други цветя през зимата, важно е да ги подготвите правилно. Благодарение на тази стъпка ще сте сигурни, че посадъчният материал ще бъде в добро състояние до пролетта. След изкопаване първо внимателно почистете всяка луковица от почвата, като отстраните всички повредени, изгнили или стари части. След това не забравяйте да ги изсушите. За да направите това, луковиците се поставят на тъмно място с добра вентилация за 7-14 дни.

Опитните градинари казват, че съхранението на луковиците през зимата зависи от правилния баланс между температура, нива на влажност и циркулация на въздуха. За луковици на лалета, нарциси и др. температурата трябва да бъде 10-15 градуса, а влажността - 60-70%.

Кога е най-добре да засадите лалета? 

Можете сами да контролирате нивото на влажност, като поставите купа с вода в помещението, където се съхраняват цветните луковици, или като добавите малко количество дървени стърготини или торф. Градинарите съветват да съхранявате луковиците в мрежести контейнери или хартиени торби. Тогава ще осигурите максимален въздушен поток. Обикновените кутии също работят, но допълнително направете дупки в тях за вентилация.

Има и изпитани от времето народни методи за съхранение на луковици от лалета през зимата у дома. Например, градинарите с опит поръсват посадъчния материал с дървени стърготини или пясък.

Ако нямате специално помещение, тогава луковоците дори могат да бъдат оставени у дома. Например в мазето или на балкона. Луковиците могат да се съхраняват и в хладилник, но не забравяйте, че те трябва да се държат отделно от плодовете. Факт е, че последните отделят етилен, което може да намали способността на бъдещите растения да цъфтят.

Засаждане на лалета през октомври - тънкостите, които трябва да знае всеки градинар

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес