Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори най-увехналият разсад ще се съживи с този тор

25 март 2024, 06:48 часа
Реклама

Понякога въпреки всички усилия на градинарите кълновете на разсада не растат силни и са податливи на увяхване. В такива случаи опитни агрономи препоръчват да се прибегне до необичайно, но ефективно средство - торене на базата на стар мед.

Домашен тор за съживяване на разсада

Ако имате сериозни проблеми с разсада, трябва да обърнете внимание на използването на този необичаен тор, който може да спаси дори най-слабите кълнове, които са застрашени от увяхване. Този чудотворен тор може лесно да се приготви по няколко начина.

Първият метод включва приготвяне на литър вода и разтваряне на чаена лъжичка натурален мед в нея. Важно е сместа да се разбърка добре, така че медът да се разтвори напълно във водата. След това полученият разтвор се използва за директно поливане в корена на разсада на всеки 10-14 дни. Този подход насърчава активното развитие на листата и укрепването на стъблата.

Как правилно да поливате разсада на доматите - важни препоръки

Вторият метод включва приготвяне на зелен тор от плевели, към който се добавя мед, мая или старо сладко. След старателно смесване на продуктите сместа се оставя да се кисне в продължение на няколко дни. Веднага щом на повърхността се появят мехурчета, течността трябва да се използва за поливане на разсада. Течността е подходяща за поливане на всички насаждения в градината през пролетта или лятото.

Този лесен за приготвяне, но ефективен тор, ще помогне на разсада да се развива активно, да придобие здраве и да стане силен, което в бъдеще ще има благоприятен ефект върху неговия успешен растеж и плододаване в градината.

Правилното поливане на зеленчуковия разсад е ключът към доброто му развитие, а по-късно – и към богата реколта. Важно е да се поддържа баланс, тъй като в първите етапи на растеж прекомерното поливане е особено вредно, а по-късно проблемите могат да бъдат причинени от недостатъчно, повърхностно поливане на растението. Разбира се, важна роля играе и качеството на водата, с която поливате разсада.

Оптималната температура на водата, използвана за поливането му, трябва да е 20-25 ° C, така че преди поливане на растението, водата се загрява, ако е необходимо, или се оставя да престои в топло помещение, докато нейната температура се изравни със стайнага.

Не се препоръчва да се вари вода за напояване, тъй като по време на този процес водата губи кислород, което има лош ефект върху разсада.

Филтрираната вода е отличен вариант за овлажняване на разсад, а ако нямате филтър, можете да оставите водата да престои 1-2 дни. Подкиселената вода ще бъде полезна за разсад: разтворете 1 торфена таблетка или 1 гр лимонена киселина в 10 литра вода.

Прочетете също: Разсадът на доматите ще расте като луд, ако накиснете семената в това

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес