Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 вида зеленчуци, които се засаждат през август и дават реколта през цялата есен

23 август 2024, 16:54 часа

Ако в пристъп на гняв сте извадили целия разсад от градината, защото ви е било трудно да гледате как доматите пожълтяват, а чушките нямат реколта поради жегата - тогава сега е подходящият момент да засеете това вид зеленчук, който ще дава плод до края на есента.

Вижте още: Как да запазим семена от домати: 8 прости стъпки

7 вида зеленчуци, които се засяват през август и дават реколта през цялата есен:

1. Репички

Репичките растат бързо и се изяждат още по-бързо. Затова е хубаво да ги сеете колкото се може по-често, да ги разсаждате веднага щом „изскочат” от земята, а след това да ги късате и хапвате на салата. Август е месецът, в който репичките ще растат светкавично, а ако ги удари топъл септември, до късна есен.

2. Боб

Все още имате време да хвърлите малко боб в топлата земя. Ще поникне бързо и първите плодове ще пристигнат в края на септември. Веднага щом видите, че растението е спряло да расте, просто го издърпайте и засадете нещо друго.

3. Зелена салата

Засадете марулята на сянка в края на август и ще имате свежи листа в чинията си до средата на септември.

4. Моркови

Изберете сорта, който расте в рамките на 60 до 80 дни. Ако никога не сте успели да засадите моркови през пролетта, опитайте сега в края на лятото - началото на есента и се възхищавайте на реколта, която ще пристигнат в края на есента.

5. Тиквички

Поставете семената в земята възможно най-рано, след това наторете добре и поливайте колкото е възможно повече. Когато се появят цветовете, уверете се, че са опрашени и след това се насладете на плодовете.

Вижте още: Това са най-добрите средства за защита на гроздето от оси и птици

6. Цвекло

Това е зеленчук, който е чисто здраве и трябва да сеете и отглеждате колкото можете повече. Ако засадите цвекло през август, ще се възползвате от листата му, докато чакате корените да узреят. Листата на цвеклото са пълни с желязо и трябва да се консумират като спанак или дори като салата.

7. Спанак

През август, когато дните станат по-къси и малко по-хладни, се сее спанак. Време е за този тревист зеленчук. Ще ни благодарите за тази идея през следващите седмици.

 

 

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес