Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 неща, които само опитните градинари правят преди да извадят картофите

13 август 2024, 19:45 часа

Опитните градинари винаги правят две неща, преди да изкопаят картофите. Ето как правилно да се подготвите за прибиране на реколтата на тези насаждения.

Как да подготвим градината за прибиране на реколтата от картофи?

Първата важна дейност е разрохкването на почвата между редовете. Това е необходимо, за да се разруши почвената кора. Чрез разрохкване на почвата ще осигурите на грудките кислород. В резултат на това кората им ще стане по-груба и картофите ще се съхраняват добре.

Какво да засадите на мястото на картофите?

Също така е изключително важно да премахнете всички плевели от градинската леха, преди да изкопаете картофите. Ако това не бъде направено, при изкопаване на картофи зрелите семена на плевелите ще попаднат в земята, а през пролетта в градината ви ще има гъсталаци от плевели.

Около 10-14 дни преди прибирането на реколтата, отрежете цялата зелена част с 10 см - по този начин всички хранителни вещества ще отидат в кореноплодите.

Не оставяйте развалени картофи в градината - през следващата година зеленчуците ще бъдат „болни“. Трябва да изкопаете картофите в сухо и топло време.

Подгответе кошници, кутии и пликове за съхранение предварително. И подгответе място, където ще сушите зеленчуци. Изкопайте 5 храста, съберете всички кореноплодни култури, пребройте и разделете на 5. По този начин ще получите средна реколта. Умножете по броя на храстите, за да разберете колко контейнера ще ви трябват.

Когато изкопаете, веднага разделете картофите на 4 категории: огромни, среден размер, малки и наранени с лопатата при прибиране на реколтата  ( те трябва да се консумират в най-кратък срок).

Как да съхраняваме картофите?

След прибиране на реколтата картофите трябва да бъдат добре изсушени. Направете го на открито и създайте убежище за защита от дъжд. Ако има малко място, сушете на партиди. Минимално време за сушене е 6 часа. Но опитни градинари препоръчват сушене за 1-2 дни.

След това прегледайте и сортирайте, така че развалените кореноплодни да не попаднат в торбите. Може бързо да унищожи част от вашата реколта. Поставете картофите в контейнери - сухи и чисти торби, кутии или кошници. Когато ги премествате, опитайте се да не удряте кореноплодните зеленчуци на земята или един в друг - в бъдеще такива картофи могат да се развалят по-бързо.

Съхранявайте картофите в мазето при температура от 2-3 градуса по Целзий и влажност на въздуха от 85 до 90%.

Това са най-здравословните картофи за диабетиците?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес