Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взрив на боеприпас в строго секретен полигон в Чехия, има ранени

17 юни 2024, 13:55 часа

На чешкия военен полигон в Либава (в Източна Чехия) се е взривил боеприпас и има ранени, съобщават чешките въоръжени сили на 17 юни.

Реклама

Сериозен инцидент с ранени

"Става дума за сериозен инцидент във военния полигон Либава, където се взриви неуточнен засега боеприпас. За съжаление, на мястото на инцидента има ранени. Опитваме се да окажем помощ възможно най-бързо, намесва се и спасителен хеликоптер. С инцидента се занимава Военната полиция", съобщиха от въоръжените сили на страната в платформата X.

Още: Чешкият премиер обвини Русия в организиране на палеж на автобуси в Прага

Броят на ранените все още не е уточнен от говорителката на военната полиция Катерина Млинкова или от говорителката на армията Магдалена Дворакова, предава местната медия Lidovky. По-късно стана ясно, че става въпрос за 9 пострадали, като осем от тях са откарани в болница.

"Като се има предвид, че това е военен район, не мога да дам по-подробна информация. Мога само да потвърдя, че спасителната служба на Оломоуцкия регион реагира на този инцидент - имаме два екипа от Оломоуц там и въздушна спасителна служба от друг регион също помага на място", заяви говорителката на спасителната служба Луцие Микискова.

Още: МВнР: Няма пострадали или загинали българи при влаковата катастрофа в Чехия

Строго забранена зона

Военният окръг Либава край Оломоуц е полигон от 1949 г. насам. В района няма села - само административното селище Либава се намира в северозападната част на областта. Влизането е строго забранено, местността се отваря само веднъж годишно по време на събитието "Белият камък".

През годините в Чехия имаше редица взривове в оръжейни складове, като най-големият стана във Врбетице преди десетилетие: Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес