Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция пак започна сондажи край Кипърското крайбрежие

15 ноември 2019, 11:36 часа
Реклама

Сондажният кораб „Фатих“ започна своите операции край североизточния бряг на Кипър, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай пред Анадолската агенция, предава БГНЕС.

Реклама

Новините идват, след като Съветът по външни работи на Европейския съюз(ЕС) прие рамка за ограничителни мерки срещу Анкара в началото на тази седмица, насочена към турските власти заради сондажните операции на страната в региона.

Преди това Анкара изпрати свои кораби в изключителната икономическа зона, за да извършат изследване на въглеводороди, въпреки натиска от Никозия и ЕС. Според Турция корабите й имат пълно право да сондират в средиземноморския регион.

Кипърското правителство вече е предоставило права на изследване в зоната на италиански и френски компании, но Турция продължава да настоява, че има право да проучва природни ресурси в Източното Средиземноморие, което включва гореспоменатата зона.

Ситуацията се влошава от десетилетния териториален конфликт, започнал през 1974 г., когато турските сили пристигнаха на Кипър, твърдейки, че трябва да защитят местните турци от гръцката общност на фона на политическа криза. През 1983 г. „отцепената“ част на острова провъзгласява създаването на турската република Северен Кипър, но в момента тя е призната само от Анкара.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес