Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стачки срещу пенсионната реформа отново блокират Франция

16 февруари 2023, 12:29 часа • 849 прочитания

Франция е блокирана от пореден ден на стачки срещу проекта за пенсионна реформа, който предвижда увеличаване на възрастта на пенсиониране на 64 години. Текстът предизвиква бурни дебати в Националното събрание.

Броени часове остават на депутатите във френското Национално събрание, за да обсъдят докрай реформата на пенсионната система. Текстът трябва да бъде гласуван на първо четене до утре в полунощ. Опозицията е оттеглила голяма част от предложенията за поправки, за да атакува най-оспорвания стълб на проекта - увеличаването на възрастта на пенсиониране на 64 години.

Днес опонентите на реформата отново излизат на улицата в много френски градове. Стачките в транспорта продължават, има известни нарушения в жп трафика.

По-засегнат е въздушният транспорт. На парижкото летище Орли са отменени 30 % от полетите за деня. Студентите също остават активни и организират блокади в редица университети.

В началото на зимната ваканция мобилизацията е по-слаба, но синдикатите са решени да продължат протестите. Парижката транспортна компания RATP планира нови стачки през март.

ОЩЕ: Общонационална стачка парализира Франция

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес