Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След повече от 2 години в плен украински боец разказа коя новина от фронта истински го е смаяла (ВИДЕО)

17 септември 2024, 10:00 часа • 1746 прочитания

22-годишният Дмитрий Селютин с позивна Док е военен лекар от 36 бригада на морската пехота, пленен от руските окупатори в Мариупол още в началото на войната - през април 2022 г. Прекарва в плен цели 29 месеца и едва наскоро е освободен. Докато го чака майка му се разболява тежко от мъка, но не спира да се бори с болестта и става доброволка. Освен това успява да издири кучето на сина си, което остава в Мариупол, и да го прибере при себе си след цяла одисея. Тази история, една от многото след като Русия нападна Украйна, бе разказана в репортаж на телевизия ТСН.

Пленяването на Дмитрий и раздялата с кучето му

През октомври 2021 г. докато лекува украинските военни в Донбас, където текат боеве с проруските сепаратисти, Дмитрий осиновява кученцето Атина. Без да я е виждала някога на живо майка му се влюбва в нея и дори й праща подаръци - например, изплетена розова жилетка, за да не мръзне в окопите заедно със сина й.

Още: Украинска военнопленница се събра с детето си след 2 години в плен: Разтърсващи кадри (ВИДЕО)

При пленяването на Дмитрий през пролетта на 2022 г. кучето остава в Мариупол и следите му се изгубват. От завърнали се от плен другари на Дмитрий майка му научава, че групата на сина й е пленена след като военният им камион попада под обстрел. Дмитрий и Атина оцеляват, но руснаците не позволяват на сина й да вземе със себе си кучето. "Когато започнали да ги товарят в автобусите, руският войник казал: "Пусни я или ще я застрелям още тук", разказва тя.

"Трябва да издържа заради сина ми"

От мъка по Дмитрий майка му заболява от рак: "Минах през 6 химиотерапии, след четвъртата исках да спра, но си казах, че трябва да издържа в името на сина ми. Повтарях си, че на мен ми е по-лесно, отколкото на него там."

Междувременно повече от година тя издирва и Атина. И през юли 2023 г. й изпращат видео от окупирания Мариупол - куче, което силно напомня за Атина и е открито на левия бряг на Мариупол близо до мястото, където са ги разделили. Жената е сигурна, че точно това е кучето на сина й и успява да намери хора, които се съгласяват срещу заплащане да прекарат Атина през Русия, Латвия и Литва чак до полския град Хелм само на 25 км от границата с Украйна. Там за първи път Атина и майката на Дмитрий се срещат. "Вътре в мен всичко трепереше, разбирах, че ще прегърна част от сина си", спомня си жената.

Още: Руски военни: Дайте ни един пленен украински военнопленник да направим жертвоприношение

Атина е бременна и скоро ражда 6 кученца. Но още дълго се налага да чакат Дмитрий. Майка му разказва, че е била съвсем отчаяна, защото след толкова размени на военнопленници, нейният син така и не се появявал. Но най-сетне и този момент дошъл.

Снимка: принтскрийн/YouTube/ТСН

Самият Дмитрий казва в репортажа: "Има много неприятни новини. Много момчета, които се надявахме да са живи, се оказаха загинали. Други, които смятахме за мъртви, са живи."

Атаката на Курск? Невероятно

Кое го е изненадало най-много от всички новини, които е чул при завръщането си? Украинската офанзива на руска територия.

Още: Украински пленник почина в руски арест, дъщеря му го разпозна на СНИМКИ

"Бях смаян, че нашите са атакували Курск. Ние като военни разбираме какво е атака на вражеска територия", казва Дмитрий.

Сега на Дмитрий му предстои рехабилитация, но той има големи планове за бъдещето. "Още докато бях в плен си казах, че баща ми е капитан, а аз искам да стигна още по-високо и да стана поне майор. Така че след като завърша рехабилитацията, ще отида да уча за офицерско звание и ще продължа да работя в медицинската сфера на нашите велики въоръжени сили на Украйна", казва той.

Още: Напускането на "Азовстал" бе наречено евакуация, бях "евакуиран" в руски затвор за 2 години: Разказ на освободен военнопленник

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес