Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски хакери попречиха на италианците да вземат навреме 13-ата си заплата

19 декември 2023, 10:23 часа
Реклама

Руската хакерска група Lockbit пое отговорност за мащабна атака с цел получаване на откуп, която през последните 10 дни засегна публични органи в Италия. Новината съобщи местната информационна агенция ANSA.

Реклама

Заплатите на италианците засегнати от Русия

Хакерите са криптирали бази данни и са ги направили недостъпни. Изпратили са искания за откуп в криптовалута до доставчика, хостващ услугите на 1300 италиански публично-административни органи, твърдят източниците на агенцията. Сред тях са системите за заплащане и електронно фактуриране.

Още: Италия заплаши да наложи вето върху новите фискални правила на ЕС

Така е било застрашено изплащането на декемврийските заплати на множество държавни служители. Италианците по традиция получават и 13-а заплата всяка година заедно с коледния си бонус.

Възстановяване

Замразяването на декемврийските и тринадесетите заплати е предотвратено за служителите на местните власти, засегнати от масираната атака на руските хакери Lockbit срещу компанията Walpole, чиято облачна инфраструктура се използва от Pa Digitale - компания, която предоставя услуги на около 1300 публични административни органи, уточни по-късно Italy24 Press.

Снимка: Палермо, iStock

Десет дни след кибернападението извършената дейност за ограничаване на щетите "е позволила възстановяването на всички засегнати услуги, както и възстановяването на данните, обект на атаката, за повече от 700 от националните публични структури, свързани с веригата за доставки на Pa Digitale" - т.е. малко над половината от засегнатите структури.

Още: Голяма европейска държава отхвърли въвеждането на минимална заплата

За останалите администрации остава необходимостта от възстановяване на данни, датиращи от трите дни преди атаката, която се случи на 8 декември. Нападението е криптирало и направило недостъпни няколко бази данни.

Ръководителят на разплащателната агенция Паоло Дзангрило уверява, че на хакерите не е даден исканият откуп.

Още: Италия отряза икономически Китай

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес