Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия обяви за издирване журналист, който живее в България (СНИМКА)

17 юли 2024, 16:47 часа • 2143 прочитания

Властите в Русия са издали заповед за арест на разследващия журналист в изгнание Андрей Захаров, съобщи на 17 юли независимият портал Mediazona, позовавайки се на базата данни за издирвани лица на Министерството на вътрешните работи в Москва.

Там не се уточнява какви обвинения са повдигнати срещу Захаров, но Mediazona отбелязва, че преди това той е бил обвинен в неспазване на руските правила за обозначаване на "чуждестранен агент".

Още: Русия вкара още европейски политици в списъка за издирване, Христо Грозев остава вътре

Захаров живее у нас, очаквал заповед за арест

Захаров живее в България, пише The Moscow Times - медия, която наскоро бе обявена за "нежелана" в Русия от режима на диктатора Владимир Путин.

Журналистът е казал пред изданието, че е очаквал заповед за арест, но и че ще продължи да живее както досега.

Още: 7 години в колония: Осъдиха руски журналист, критикувал войната в Украйна

Историята на руския журналист

Руското министерство на правосъдието добави журналиста в регистъра си на "чуждестранни агенти" през октомври 2021 г. През декември същата година Захаров напусна страната заради "безпрецедентното наблюдение" след включването му в списъка, както посочва самият той.

Още: В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

"Чуждестранните агенти" са изправени пред наказателни обвинения за неспазване на правни изисквания, включващи редовно представяне на финансови отчети и подробни списъци на приходите и разходите.

Новината за наказателното дело срещу Захаров се появи за първи път през април, когато полицията претърси домовете на негови бивши колеги в Санкт Петербург.

По време на журналистическата си кариера той е работил за базирания в Санкт Петербург новинарски уебсайт "Фонтанка", за РБК, руската служба на BBC и разследващия уебсайт "Проект".

В края на миналата година той разказа за предполагаемата бивша любовница на диктатора Владимир Путин и тяхната предполагаема извънбрачна дъщеря. Захаров съобщи и за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., а неотдавна разследва базирания в Русия хакерски колектив Evil Corp.

Още: След налагане на военната цензура в Русия: Ето къде са журналистите в изгнание

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес