Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Повече боеприпаси и ракети": Новият премиер на Великобритания обяви нова военна помощ за Украйна

08 юли 2024, 06:25 часа • 1804 прочитания

Новият министър на отбраната на Великобритания се ангажира да достави повече артилерия, боеприпаси и ракети на Украйна по време на посещение в южния град Одеса, предаде БГНЕС. Причината - продължаващата война, подпалена от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Още: Войната в Украйна: Гори газопровод в Крим, руски удари по електроцентрала в Суми (ВИДЕО)

Великобритания е единна за Украйна

Джон Хийли, назначен за министър на отбраната от новия британски министър-председател Кийр Стармър, посети пристанищния град, който е честа мишена на руски ракетни удари и удари с безпилотни самолети, по време на първото си международно пътуване.

"Може и да има смяна на правителството, но Обединеното кралство е единно за Украйна", каза Хийли, според изявление, публикувано от британското министерство на отбраната.

Нов пакет от помощи за Украйна

Хийли обеща нов пакет от помощи, включващ артилерийски оръдия, 250 000 боеприпаса, автомобили за обезвреждане на мини, малки военни лодки, ракети и друго оборудване, съобщи министерството на отбраната.

В Одеса той се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и с министъра на отбраната Рустем Умеров. Лондон е един от най-верните поддръжници на Киев след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Зеленски публикува кадри, на които се вижда как Хийли полага цветя на мемориала по случай Деня на военноморските сили на Украйна.

Хийли заяви, че обявеният през април голям пакет от помощи от Великобритания ще бъде предоставен "в пълен размер на Украйна през следващите 100 дни".

Още: ВВС на Украйна показа как руснаците са изхабили "Искандер"-и по макети-примамки на самолети (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес