Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Песков: Ще следим развоя на събитията в Словакия след победата на Фицо

02 октомври 2023, 14:39 часа • 3249 прочитания

Русия заяви, че ще следи развоя на събитията в Словакия след победата на изборите в събота на партията на бившия премиер Роберт Фицо, който обеща да прекрати словашката военна помощ за Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза пред журналисти, че Русия ще следи развоя на събитията оттук нататък. По думите му на Фицо тепърва предстои да се договори с другите партии за съставяне на коалиция, и заяви, че е смехотворно европейските политици като Фицо, които "поставят на първо място нуждите на страната си", да получават етикета "проруски".

"Това е нелепо. Разбира се, ние бихме искали да виждаме по-опитни и трезви политици, такива, които се опитват да преценяват трезво ситуацията. Ще видим как ще се развият нещата от тук нататък", каза прессекретарят на Путин.

Още: Победителят на изборите в Словакия иска да спре помощта за Украйна и да блокира членството й в НАТО

Фицо ще получи първи мандат да състави правителство, след като спечели изборите с кампания, в която заложи на лозунга "без нито един куршум повече" от словашкия арсенал за Украйна. Но той подкрепи хуманитарната помощ за Киев и помощта за възстановяването на Украйна.

Запитан за законопроекта за временния бюджет, който бе приет от Конгреса на САЩ, за да се предотврати спирането на работата на държавните институции, в който не се предвижда подкрепата за Украйна, Песков заяви, че Вашингтон ще продължи да бъде въвлечен в конфликта, но Русия предвижда, че "умората от конфликта" ще нарасне в различни страни, включително и в САЩ.

Още: Русия залива с дезиформация Словакия в навечерието на парламентарните избори

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес