Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новото правителство на Италия официално положи клетва

05 септември 2019, 20:45 часа • 2959 прочитания

Новото правителство на Италия официално вече функционира, след като проевропейската Демократическа партия се коалира с движението „Пет звезди“ в неочакван алианс, който изведе от властта десния политик Матео Салвини и неговата партия "Лига". Това пише вестник The Independent, цитиран от агенция "Фокус".

Независимият премиер Джузепе Конте поведе новия си кабинет на церемония по полагането на клетва в президентския дворец.

Първата коалиция на Конте се срина, след като неговият коалиционен партньор Матео Салвини и партия „Лига“ се оттеглиха от коалицията в опит да предизвикат предсрочни избори, които той очакваше да спечели. Оказа се, че Салвини греши и движение „Пет звезди“ и Демократическата партия съумяха да оставят настрана различията си и да формират ново правителство.

Бившият ръководител на демократите Паоло Гентилони, изглежда, ще бъде следващият член на Европейската комисия, представящ Италия, а партията пое Министерството на икономиката и Министерството на европейските въпроси. Тези назначения би трябвало да гарантират подобрение в отношенията с Брюксел. Министерството на вътрешните работи, ръководено по-рано от Салвини, беше предадено на специалиста по имиграция Лусиана Ламоргезе.

За разлика от г-н Салвини, за когото критиците казват, че е прекарал повече време в „Туитър“, отколкото в своето министерство, Ламоргезе не присъства често в социалните мрежи и работи с Брюксел за изготвяне на нови правила за миграция.

До средата на май се съобщава, че Салвини е посетил повереното му министерство само 17 дни от началото на годината - информация, която той не е оспорвал публично.

Правителството ще трябва да спечели вот на доверие в долната и горната камара на парламента, преди да може да започне да функционира напълно, но се очаква Конте да спечели и двата вота. Въпреки това неговото правителство ще има слабо мнозинство в парламента, което може да създаде проблеми за новата коалиция.

След като новият кабинет се закле, Салвини заяви, че "силните" в Европа стоят зад новата коалиция.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес