Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канцлерът на Австрия подаде оставка

09 май 2016, 14:55 часа
Реклама

Австрийският канцлер Вернер Файман напуска поста си, съобщава APA.

Файман подава оставка като лидер на управляващата центристка коалиция и като председател на Социалдемократическата партия.

Канцлерът беше под натиск от синдикатите и младежкото крило на партията след триумфа на крайно десните на първия тур на президентските избори в страната преди две седмици.

В първия тур от президентските избори на 24 април Норберт Хофер от крайнодясната Партия на свободата, завърши първи с одобрението на 35% от избирателите.

На втория тур на 22 май Хофер ще се изправи срещу бившия лидер на "зелените" Александър ван дер Белен.

Двамата кандидати на управляващата коалиция – на лявоцентристката Социалдемократическа партия и дясноцентристката Народна партия, отпаднаха от надпреварата. Това означава, че за първи път от 1945 г. насам държавният глава, който има предимно церемониална роля, няма да е представител на една от двете големи партии. Те доминираха в австрийската политика от края на Втората световна война насам, но въпреки това подкрепата за тях бележи спад през последните години.

Крайната десница спечели подкрепа и заради бежанската криза в Европа, в рамките на която в Австрия за една година пристигнаха повече от 90 000 мигранти.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес