Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия тръгна към предсрочни парламентарни избори

09 август 2019, 06:45 часа • 1625 прочитания

Крайнодесният вицепремиер и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини трябва да оправдае решението си да провокира политическа криза и да оттегли подкрепата си за управляващата коалиция. Това заяви премиерът на страната Джузепе Конте, цитиран от АФП, предаде БГНЕС.

В изявление, направено след като Салвини поиска предсрочни избори, Конте настоя лидерът на партия "Лига" да "обясни на страната и да оправдае пред електората, който вярва във възможностите за промяна, причините, които са го накарали така грубо да прекъсне дейността на правителството".

Припомняме, че снощи стана ясно, че Салвини е уведомил Конте, че правителството няма парламентарна подкрепа. "Днес заявих на премиера Конте, че трябва да дадем думата на италианците", заяви Салвини.

Салвини призова още изборите да се проведат възможно най-скоро, след като партията му "Лига" засили натиска си върху коалиционните си партньори, като излезе с изявление, в което призовава за незабавни избори. "Нека отидем направо в парламента, за да кажем, че вече няма мнозинство ... и бързо да се обърнем към избирателите", каза той.

Спекулациите, че италианското коалиционно правителство може да се срине, ескалираха вчера, когато напрежението лидерите в кабинета достигна пика си заради разногласия около финансирането на високоскоростна влакова линия. Премиерът Джузепе Конте проведе отделни разговори с президента на страната Седжо Матарела и с крайно десния вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини. Конте призова министрите да се откажат от политическите спорове.

Президентът Серджо Матарела настоя, че трябва да има правителство, което да финализира бюджета, който трябва да бъде представен пред ЕС до края на септември. За тази цел президентът може да състави правителство на технократи и да насрочи изборите за февруари или март.

Правителството в Италия се бори за овладяване на дефицита и гигантски дълговете в размер на над 2,3 трилиона евро.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес