Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италиански журналист: В България, Италия и Франция има риск проруски партии да вкарат евродепутати

09 юни 2024, 18:17 часа
Реклама

Съществува риск в някои страни като Италия, България и Франция, политически партии, които са силно повлияни от Русия, да спечелят евродепутати. Това каза журналистът в италианското "Радикале" Давид Каретта в специалното студио на бТВ в Брюксел.

Партиите в ЕП, подкрепящи Путин

Според него много са малко партиите в Европейския парламент, които подкрепят Путин. "Европейският парламент беше обединен в подкрепата си към Украйна", аргументира се Каретта, отбелязвайки, че тези решения са взети с големи мнозинства. 

"Има и някои подкрепящи Путин, най-вече в групите на крайната десница. Имахме даже няколко шпиони, които за кратък период от време останаха европейски депутати. Това са все пак малцинството от хората", добави още Каретта. ОЩЕ: "Евроизборите ще са в два тура. ЕС трябва да преосмисли себе си и ролята си": Политологът Иван Кръстев (ВИДЕО)

Преживява ли Европа "Тръмп момент"?

"Не бих казал, че Европа изживява "Тръмп момент", но Франция изживява", смята журналистът. 

"Отразявам ЕС от 25 години и за първи път виждам, че основните политически партии, са в трудна ситуация. Те непрекъснато се противопоставят едни на други и въпросът е утре сутрин ще могат ли да направят компромис", коментира още той. Според него в тази кампания е имало много голяма поляризация между основните партии. ОЩЕ: Безпрецедентните избори: България избира своите нови народни представители и европейски депутати

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес