Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирландия признава Палестина

22 май 2024, 06:15 часа • 1294 прочитания

Правителството на Ирландия ще обяви на 22 май признаването на Палестина като държава, предаде БГНЕС. В навечерието правителството на страната съобщи, че министър-председателят и министрите на външните работи и отбраната на Ирландия Саймън Харис и Мишол Мартин ще говорят пред журналисти. Темата на речта им обаче не беше уточнена.

Още: Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Увеличаване на тероризма и нестабилността в региона

Израелското министерство на външните работи и преди е коментирало намерението на Ирландия да признае Палестина. В социална медия X на 21 май министерството заяви, че този ход "ще доведе до увеличаване на тероризма, нестабилност в региона и ще застраши всякакви перспективи за мир".

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш наскоро заяви, че само създаването на палестинска държава ще спре войната между Израел и палестинското движение Хамас.

Палестина подаде молба за присъединяване към ООН като пълноправен член през септември 2011 г., но тогава не получи подкрепата на Съвета за сигурност. На 4 април 2024 г. Малта удовлетворява искането на Палестина да поднови кандидатурата си за членство в ООН. На 10 май Общото събрание на ООН постигна съгласие по проекторезолюция, в която се препоръчва на Съвета за сигурност на ООН да обмисли приемането на Палестина за пълноправен член.

Още: Заради Палестина: Жесток бой в пореден университет в САЩ (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес