Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ходорковски не възнамерява да се върне скоро в Русия

21 декември 2013, 20:17 часа • 24666 прочитания

Бившият най-богат човек в Русия Михаил Ходорковски, който в момента се намира в Берлин, няма намерение скоро да се връща в родината си. Това стана ясно ден след като известният критик на Кремъл беше освободен от затвора с указ на президента Владимир Путин, предаде "Фокус". Тази сутринт бившият руски бизнесмен вече успя да се срещне със сина си Павел.

„Моето семейство най-накрая се събра. Баща ми най-накрая е свободен”, заяви Павел Ходорковски в луксозния хотел „Адлон” в центъра на германската столица.

Бащата и майката на бившия милиардер също трябва да пристигнат в Германия.

„Зеленият” депутат от Бундестага Мариелуизе Бек, която се срещна за един час с бившия ръководител на компанията „ЮКОС”, поясни, че засега той не възнамерява да се връща обратно в Русия.

Междувременно говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков заяви, че известният критик на Кремъл е свободен да се завърне в родината си.

Редица политически фигури приветстваха освобождаването на Ходорковски. Сред тях бяха канцлерът Ангела Меркел, германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, британският министър по европейските дела Дейвид Лидингтън, и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Политолозите по различен начин оценяват съдбата на помилвания бивш бизнесмен и бъдещото му място в обществено-политическия живот на Русия. Част от тях виждат в него „обществен авторитет”, други му предричат съдбата на дисидент, а трети са уверени, че той е излязъл на свобода като „частно лице”. Всички експерти обаче са убедени, че след десет години зад решетките Ходорковски едва ли ще се занимава с политика.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес