Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гавра: В Мариупол населението си взема колективни душове под звуците на руската пропаганда (ВИДЕО)

16 юни 2022, 14:42 часа • 4428 прочитания

Руските окупатори са отворили пунктове за колективни душове в сринатия Мариупол, съобщи съветникът на кмета на града Петро Андрюшченко в Telegram.

В разрушения от руските бомбардировки град положението с водоснабдяването и канализацията е катастрофално. Хората се редят на опашки, за да могат да се измият във временни помещения, в които са монтирани душове, скрити под брезентово покривало. Всичко това се случва на фона на несекващата руска пропаганда, която се лее от тон колони наоколо и от камиони с огромни екрани, от които се излъчва непрестанно руска телевизия.

Андрюшченко определя случващото се като гавра. "Няма дъно за цинизма на руснаците", пише той.

Заради липсата на водоснабдяване в Мариупол градът е заплашен от избухване на епидемия от холера. Анализ на водата няма как да се направи, защото санитарната станция на града е разрушена, а оборудването, доколкото е било запазено, е откарано в сепаратистката ДНР уж като доказателство, че в града е имало биолаборатория на НАТО. Хората се редят на опашки, за да си налеят туби с питейна вода от водоноски.

Същевременно Андрюшченко съобщи и друго - новата власт забранява на учениците да говорят на украински език дори в междучасията. Училищните администрации открито заплашват с "последствия за децата и родителите", ако чуят украинска реч на територията на учебните сгради. "Денацификация на всички нива според най-добрите примери на СССР", отбелязва Андрюшченко.

ВИЖТЕ ОЩЕДеукранизация в Мариупол: Децата ще учат без лятна ваканция, за да наваксат с руския

ВИЖТЕ ОЩЕ: Окупаторите ще празнуват „Деня на Русия“ в Мариупол: принуждават децата да научат химна на ДНР

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес