Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия ще инсталира системи за противоракетна отбрана на три правителствени самолета

20 септември 2024, 21:35 часа • 582 прочитания

Германия ще инсталира системи за противоракетна отбрана на три нови правителствени самолета, които се използват от високопоставени държавни ръководители, предаде Ройтерс, позовавайки се на изданието "Шпигел".

Още: Германия ще прехвърли шест системи за ПВО IRIS-T на Украйна

Германското министерство на отбраната трябва да представи съответния договор за изпълнението на сделката за одобрение от парламентарната бюджетна комисия до края на годината, се казва в информацията, в който не са дават подробности за източника. Трите самолета "Ейрбъс" А350, които се използват основно от президента Франк-Валтер Щайнмайер, канцлера Олаф Шолц и министъра на външните работи Аналена Бербок, ще бъдат оборудвани с инфрачервена система на фюзелажа, която може да деактивира търсещите глави на приближаващите се ракети с лазерни импулси, съобщи "Шпигел", цитиран от БТА.

Още: Италия праща на Украйна втора ПВО система SAMP/T (ВИДЕО)

Последният от трите самолета бе предаден на германските военни през юни. Министерството на отбраната не отговори на молбата за коментар на агенция Ройтерс или на въпроса как другите правителствени самолети са защитени от евентуални ракетни атаки. Високотехнологичната система, която ще бъде инсталирана в самолетите A350, е разработена от израелската компания Elbit в сътрудничество с германската компания в отбранителни сектор Diehl, която е и доставчик на самолетни части, съобщи "Шпигел". Много от военните транспортни самолети вече са оборудвани с нея. Инсталацията на системите ще бъде извършена поетапно, за да не бъдат извеждани от експлоатация и трите самолета по едно и също време, отбелязва ДПА.

Още: Полша призова да се ускорят доставките на ПВО за Украйна

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес