Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За шпионаж в полза на Беларус: Литовски адвокат влиза в затвора

20 септември 2024, 20:31 часа • 493 прочитания

Литовски съд осъди адвокат Мантас Даниелиус на 9 години затвор за шпионаж в полза на Беларус чрез проникване и предоставяне на информация за базирани в Литва беларуски опозиционни групи, предаде БГНЕС.

Съдът установи, че Даниелиус, който е задържан от 2022 г., е изпълнявал задачи от името на Ксения Лебедева, беларуска журналистка, за която се твърди, че работи с беларуското разузнаване.

Отношенията между Литва и Беларус са обтегнати след президентските избори в Беларус през 2020 г., които според правозащитни групи са били фалшифицирани.

Лидерът на опозицията Светлана Тихановска, която обяви победа срещу дългогодишния президент на Беларус Александър Лукашенко на вота, живее в изгнание в Литва, откакто властите в Беларус предприеха жестоки репресии срещу протестиращите след оспорваните избори.

Още: Литва: НАТО трябва да сваля руските дронове в Прибалтика

Според съда Даниелиус се е представял за доброволец, за да се внедри в беларуските опозиционни кръгове в Литва, която се е превърнала в средище на инакомислещи, избягали от Беларус.

Той присъствал на събития, посещавал офиси на опозицията и общувал с беларуси в изгнание, като събирал информация за техните дейности, източници на финансиране, членове и срещи.

Според сведенията тази информация е предадена на беларуското разузнаване, което проявява интерес към опозиционните движения в чужбина и по-специално към дейността на Тихановска.

„Събрана и предадена е значителна по обем информация“, заяви съдия Раса Паузайте, докато произнасяше присъдата.

Тя заяви, че Даниелиус е използвал измамни тактики, за да осъществи дейността си.

Още: Вандали атакуваха сгради на беларуската опозиция в Литва

Даниелиус, който присъстваше на заседанието, определи решението като „политическа репресия“ и обеща да обжалва.

Той заяви, че сътрудничеството му с Лебедева е било част от журналистическо разследване, фокусирано върху „чувствителни за Литва“ въпроси, включително рязкото нарастване на незаконната миграция през 2021 г.

Тази присъда отбелязва десетия път, в който Даниелиус е признат за виновен за криминални престъпления.

Сред предишните му присъди е тази за изготвяне и използване на фалшиви документи по дело, което не е свързано с шпионаж.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес