Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция компенсира високите енергийни цени за гражданите си с 46 млрд. евро

25 октомври 2022, 16:56 часа
Реклама

Франция ще отпусне 46 млрд. евро за компенсиране на повишените сметки за електроенергия на гражданите си през 2023 г., съобщи министърът на финансите на страната Бруно Льо Мер пред телевизия „Cnews“, цитиран от БГНЕС.

"През следващата година ще похарчим 46 милиарда евро, за да защитим гражданите си от повишените цени на газа и електроенергията. Това означава 180-200 евро по-малко за сметките за електроенергия на всяко домакинство на месец", каза министърът.

Той също така отбеляза, че около 1,5 милиона бизнеси ще могат да получават субсидии за сметките за електроенергия. Освен това ще бъдат отпуснати 10 млрд. евро за подпомагане на бизнеси, които не отговарят на условията за получаване на субсидии, особено за енергоемки производства в промишления сектор. Според него с тази мярка ще "се спаси" френското производство.

По-рано френското правителство обяви, че държавната помощ за бизнесите, чиито сметки за газ и електроенергия надхвърлят 3% от оборота им за 2021 г., ще бъде удължена до края на 2023 г.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес