Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Московски съд остави в затвора французина Лоран Винатие, обвинен в събиране на военна информация (СНИМКА)

04 юли 2024, 11:59 часа
Реклама

Московският градски съд реши да остави в предварителен арест френския изследовател Лоран Винатие, арестуван миналия месец и обвинен в събиране на военна информация.

Съдът отхвърли жалбата на Винатие и искането му да бъде поставен под домашен арест. Французинът заяви пред съда, че обича Русия и "винаги е искал да представи адекватно интересите и позицията на Русия" в работата си.

Припомняме, че на 3 юли Винатие (признат за чуждестранен агент в Руската федерация) се призна за виновен по наказателно дело за незаконно събиране на информация в областта на руската военна дейност, съобщи ТАСС.

Още: Събирал военна информация в Русия: Френски гражданин се призна за виновен

Според разследването в продължение на няколко години Винатие не е изпълнявал установеното от руското законодателство задължение да представи на упълномощения орган документите, необходими за вписване в регистъра на чуждестранните агенти, и незаконно е събирал военна и военно-техническа информация за руските въоръжени сили. Посочените данни, отбелязват от руския Следствен комитет, могат да бъдат използвани от чужди разузнавателни служби срещу сигурността на държавата. 

Русия задържа французин, заподозрян в събиране на военна информация (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес