Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС предлага 40% намаляване на парниковите газове до 2030 г.

22 януари 2014, 16:21 часа • 19847 прочитания

ЕК заложи цели до 2030 г. за климата и енергетиката за конкурентоспособна, сигурна и нисковъглеродна икономика на ЕС, съобщиха от ЕК, предаде БГНЕС.

Намаляване на емисиите на парникови газове с 40 % под равнището от 1990 г., въвеждане на задължение за целия ЕС делът на енергията от възобновяеми източници да се увеличи най-малко на 27 %, по-амбициозни цели на политиката за енергийна ефективност, нова система за управление и набор от нови показатели за изграждането на конкурентна и сигурна енергийна система - това са основните положения в новата рамка за политиките на ЕС в областта на климата и енергетиката за периода до 2030 г., представена днес от Европейската комисия.

Тази рамка е определена въз основа на подробен анализ на цените на енергията и свързаните с нея разходи, като ще предостави правна сигурност за инвеститорите и съгласуван между държавите членки подход, водещ до разработването на нови технологии. Целта ѝ е да се стимулира непрекъснатият напредък към нисковъглеродна икономика и конкурентоспособна и сигурна енергийна система, която гарантира наличието на енергия на достъпни цени за всички потребители, повишава сигурността на енергийните доставки за ЕС, намалява зависимостта от вноса на енергия и създава нови възможности за растеж и работни места, като се отчитат потенциалните ценови въздействия в дългосрочен план.

Съобщението относно рамката за политиките за периода до 2030 г. ще бъде подложено на обсъждане на най-високо равнище - в Европейския съвет и Европейския парламент. То е придружено от законодателно предложение относно създаването през 2021 г. на резерв за пазарна стабилност за схемата за търговия с емисии (СТЕ) на ЕС с цел да се подобри нейната устойчивост. В доклад за цените на енергията и свързаните с нея разходи в Европа, публикуван едновременно със съобщението, се посочва, че повишаването на цените на енергията може частично да се компенсира чрез разходоефективни политики в областта на енергията и климата, конкурентни енергийни пазари и подобрена енергийна ефективност.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес